forbes

Bill Gates više nije drugi najbogatiji čovjek na svijetu

Bernard Arnault1 (1)

Prvo mjesto i dalje drži šef Amazona Jeff Bezos

Bill Gates više nije drugi najbogatiji čovjek na planeti. Na treće mjesto gurnuo ga je široj javnosti relativno nepoznat Francuz Bernard Arnault.

Arnault je predsjednik i izvršni direktor francuskog imperija visoke mode, kozmetike, nakita i alkoholnih pića LVMH. Prema Bloombergu, Arnault je trenutno težak oko 108 milijardi dolara, što je milijardu više od Gatesa koji je drugu poziciju na listi najbogatijih držao punih sedam godina.

Prvo mjesto i dalje drži šef Amazona Jeff Bezos.

Arnault već neko vrijeme drži titulu najbogatijeg čovjeka u Evropi. Punim imenom Bernard Jean Etienne Arnault rođen je 1949. godine na sjeveru Francuske, a karijeru je započeo u građevinskoj firmi svog oca. Nakon toga se počeo baviti nekretninama te 1970. godine postao izvršni direktor porodične kompanije.

1984. Arnault je kupio kompaniju Agache-Willot-Boussac koja u to vrijeme nije poslovala najbolje i preimenovao je u Financiere Agache, piše The New York Times.

U međuvremenu, luksuzni brendovi Moet Hennessy i Vuitton spojili su se u LVMH Moet Hennessy-Louis Vuitton SE.

Direktor LVMH-a Henry Racamier ubrzo je zatražio od Arnaulta da im se pridruži u kompaniji zbog navodnih internih problema.

Arnault je zatim kupio dionice kompanije i pomogao posredovati između direktora Moet Hennessyja i Louis Vuittona. Naposljetku je uspio prikupiti dovoljno dionica da spriječi raspad kompanije te je 1989. godine imenovan izvršnim direktorom.

Arnault je LVMH izgradio u megauspješnu kompaniju koja kontroliše brendove poput Louisa Vuittona, Christiana Diora i Givenchyja, ali i Dom Perignon te Sephoru. Uložio je i u Netflix.

70-godišnjak je u aprilu ove godine obećao s 220 miliona eura finansirati obnovu pariške katedrale Notre-Dame nakon katastrofalnog požara.