Bio je najljepši Jugosloven: Kada se pomene njegovo ime, nastane muk

Bekim Fehmiju1

Otišao je na današnji dan prije sedam godina. Vijest da je Bekim Fehmiju 15. juna 2010. izvršio samoubistvo u svom stanu u Beogradu dočekana je sa velikom tugom. Beli Bora Perjar iz “Skupljača perja” se ne zaboravlja. Glumio je sjajno, volio je jako, jednu Branku, koju također poznajete, piše Blic.

I Kan se ove godine podsjetio Belog Bore kada je u okviru Filmskog festivala prikazano ostvarenje Aleksandra Saše Petrovića.

DJETINJSTVO U PRIZRENU KRAJ RIJEKE BISTRICE

Bekim nas je napustio u junu, a rodio se istog meseca, 1.juna 1936. u Sarajevu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Bio je jugoslovenski glumac, albanskog porekla. Bio je ponosan Jugosloven koji nijednog trenutka nije zaboravio svoje korijene.

Odrastao je u patrijahalnoj porodici. Glumčeva majka bila je domaćica, a otac se cijelog žviota bavio prosvjećivanjem albanskog naroda. Zbog toga je često dolazio u sukobe sa vlastima, pa je porodica Fehmiju morala stalno da se seli, od Đakovice u Sarajevo, a zatim u Skadar, pa u Prizren koji je postao njena stalna adresa.

“Bistrica mi izgleda kao ogroman, položen, od tekućeg srebra razgranat dud… Srebrni dud.

Baka Hili mi je davno rekla: “Nemoj slučajno da pljuneš u potok, jer će ti ostati kriva usta!”, napisao je godinama kasnije Bekim u svojim memoraima “Blistavo i strašno”.

Bekim (glumčevo ime znači blagoslov) je nakon završetka gimnazije 1956. upisao Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića.

Prijemni je položio iz prve, a zvanično je postao glumac 1960. kada je završio sa studijama.

GLUMAČKA ZVIJEZDA

Talenat ga je predodredio da se bavi glumom, a originalnost ga je učinila velikim. Bekim je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka bio glumačka zvijezda.

Uloga u filmu “Ne ubij” 1961. bilježi se kao njegova prva uloga, a samo pet godina kasnije zaigrao je Halil-bega u “Roju”. Za tu ulogu nagrađen je na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli.

A već naredne je zablistao u kultnim “Skupljačima perja”. Beli Bora je njegova najistaknutija uloga.

Igrao je Bekim širom Evrope. Najzapaženiji je bio u italijanskoj kinematografiji. Sarađivao je godinama sa italijanskim rediteljem Dinom de Laurentisom, ali i sa ostalim, dobro poznatim filmskim i rediteljeljskim imenima, poput Džona Hjustona, Olivije de Hevilend, Ave Gardner, Dirka Bogarta, Šarla Aznavura.

Čekao ga je i Holivud, ali njegova rola u filmu “Avanturisti,” snimljenom 1971, nije izazvala dobre kritike.

Ipak, niko tada nije osporavao njegov talenat. Kritikovali su se najviše kreatori ovog filma jer nisu umjeli da od Bekima naprave svjetsku zvijezdu.

Uz filmove “Košava”, “Specijalno vaspitanje”, “Crveni i crni”, “Disperatamente Giulia”,

“Cuore e la spada, Il” njegovoj karijeri ništa nije nedostajalo.

Pored raskošnog talenta nekako je uspjela da se istakne i njegova ljepota, pa se za njega pričalo i govori se da je bio i jedan od naših najljepših glumaca.

Filmu Bekima Fehmija nikada nije bilo dosta, ali je on 1987. godine odlučio da prestane da se bavi glumom. Njegov “ne” bio je glasan protest antialbanskoj propagandi koja je vladala u to vrijeme.

BRANKA

Kada gledate Bekima, pitate se kakva je to žena mogla njega da osvoji. Isto se pitate i dok gledate ženu koja je uspjela da ga zadobije- glumicu Branku Petrić.

Upoznali su za vrijeme studija (studentske dane obilježila je i svađa Bekima Fehmija sa Danilom Batom Stojkovićem, zbog Batine nespretne opaske na nacionalnoj osnovi, kasnije su njih dvojica postali najbolji prijatelji).

Ni lijepa Branka ni Bekim nisu slutili da će im uloga supružnika u predstavi “Jaje” postati životna.

“…. Kada je izašao iz vojske, Bekim je tog ljeta, zajedno sa još nekim našim kolegama, došao kod mojih u Novi Vinodolski; u Beograd smo se vratili kao par. Doduše, i prije toga, dok smo radili Jaje, Bekim me je nekoliko puta pitao hoću li da budem njegova djevojka. Nisam htjela…. Bio je suviše mlad… Bekim se sjeća kako ga je moj otac jednom pitao o namjerama koje ima prema njegovoj ćerki. “Bilo bi možda bolje da svoju ćerku pitate kakve namjere ima sa mnom”, odgovorio mu je”, ispričala je Branka za “Vreme” 2012. godine.

Branka kada priča o njihovoj ljubavi, uvijek govori realistično. Ne liči njihova veza na neku idealizovanu bajku, već na najrealniju ljubav.

Sporazumjevali su se lako, izbjegavali su svađe kako ne bi uzalud trošili vrijeme. Igrao je Bekim i uz Avu Gardner, Širli Meklejn, Brižit Bardo. I Branka je nizala uloge. Bili su često razdvojeni zbog obaveza. “Emotivnih ispada”, kako je Branka umijela da kaže, nikada nije bilo.

“Čini mi se da smo mi do kraja bili zaljubljeni, čak kad smo došli u neke poznije godine života. Ono čega bi trebalo da se sjećam, a naš “brod” je tada već dugo mirovao u luci, bili su trenuci kada bi mi Bekim rekao: “Sjedi preko puta mene, hoću da te gledam”, ispirčala je glumica za “Gloriju”.