Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo film festival

“Brdo s koga lavice riču” otvorio Takmičarski program 27. SFF-a

sff

Film je imao premijeru na filmskom festivalu u Cannesu ove godine i bio je nominiran za Queer palmu

Prvog dana Takmičarskog programa 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) u Narodnom pozorištu prikazan je film „Brdo s koga lavice riču“ francuske glumice i rediteljice kosovskog porijekla Luane Bajrami.

Film, rađen u francusko-kosovskoj koprodukciji, drama je o tri tinejdžerke s Kosova koje oforme bandu umiješanu u pljačke dok čekaju na priliku da pobjegnu iz monotonog života u njihovom mjestu.

Film je imao premijeru na filmskom festivalu u Cannesu ove godine i bio je nominiran za Queer palmu.

Kako je naglasila u razgovoru s novinarima nakon projekcije, rediteljica Bajrami, njena prvenstvena namjera bila je snimiti film o pojedinačnim sudbinama mladih žena uočenih s teškom ekonomskom i društvenom situacijom, a ne nametati politički kontekst njihovog položaja.

Govoreći o radu na filmu tokom pandemije, Bajrami je kazala da je to bilo „apokaliptično iskustvo” i da je zadovoljna što je njen film konačno započeo svoj festivalski život.

Ona je počela snimati svoj rediteljski debi u 18. godini, stvarajući intimnu priču o nadanjima i snovima mladih žena na Kosovu suočenih se teškom ekonomskom situacijom i konzervativnim okruženjem.

sff