Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Chris Rock na dodjeli Oscara bio surovo iskren (VIDEO)

rock

Sredinom januara ove godine Jada Pinkett Smith i reditelj Spike Lee izjavili su kako će bojkotirati dodjelu Oscara jer niko od nominiranih za ovu prestižnu filmsku nagradu nije Afroamerikanac. Glumac Chris Rock, koji je bio domaćin 88. dodjele Oscara, osvrnuo se na njihove odluke.

Dok sam bio u montaži izbrojao sam oko 15 crnaca. Pa ja se nalazim na dodjeli Oskara koju možemo nazvati ‘White People's Choice Awards’. Da su nominovani voditelji, ja se tu sigurno ne bih našao, izgubio bih posao. Zašto bojkotujemo ovogodišnji Oscar? Ovo je 88. po redu što znači da ‘nominacije crnaca’ prethodno nije bilo najmanje 71 put. Vjerujem da takvih nominacija nije bilo ‘50-tih ili ‘60-tih godina. Tada crnci nisu bojkotovali Oscar. Zašto? Zato što smo u to vrijeme imali mnogo prečih stvari od toga. Bili smo previše zauzeti time što smo bili silovani i linčovani da nam nije padalo na pamet misliti o tome ko je dobio nagradu za najboljeg filmskog stvaraoca. Kada vaša baka visi sa drveta jako je teško misliti o tome koji je to najbolji kratki dokumentarni film”, rekao je komičar što je izazvalo aplauz u dvorani.

Smijeh je izazvao njegov komentar na crne glumce koji su navodno odbili doći na dodjelu Oscara što je prokomentirao riječima kako “neki svakako i nisu bili pozvani”.

Direktno se obratio Jadi i njenom suprugu Willu Smithu.

“To što Jada bojkotuje Oscar je isto kao da ja bojkotujem gaćice Rihanne. Ne možete bojkotovati nešto ako vas tu nisu ni pozvali. I Willu smeta što nije bio nominovan, ali mu ne smeta što je za film ‘Wild Wild West’ dobio 20 miliona dolara”, rekao je Rock.

Ovaj komičar poznat po “britkom jeziku” ipak je rekao da u Hollywoodu ima rasizma.

“Je li Hollywood pun rasizma? Itekako! Želimo da crni glumci dobiju iste prilike kao i bijeli. Leonardo svake godine bude u centru pažnje, ali što je s crnim glumcima?”, upitao je Rock dok su prisutni u sali zbunjeno aplaudirali i oprezno posmatrali da li se i ostali smiju na šale američkog komičara.

Prema ocjenama nekih kritičara, rukovodstvo Američke filmske akademije ozbiljno je shvatilo kritike na svoj račun stoga je na sinoćnjoj dodjeli bilo više prezentera Afroamerikanaca koji su uručivali nagrade.