94. izdanje

CODA dobitnik Oscara za najbolji film, ceremoniju zasjenio incident

will-smith

“Želim se izviniti Akademiji. Želim se izviniti ostalim nominiranima”, rekao je Smtih, koji je nekoliko trenutaka prije proglašenja na pozornici ošamario Chrisa Rocka koji se našalio na račun Smithove žene, no nije se izvinio i Rocku

Film CODA osvojio je Oscara za najbolji film, za najbolju režiju nagrađena je Jane Campion za film Šape pasje (The Power of the Dog), a najboljim glumcima proglašeni su Jessica Chastain i Will Smith, javlja Hina.

Osim Oscara za najbolji film, porodična drama o gluhim osobama CODA redateljice Siân Heder osvojila je i Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu i za adaptirani scenarij. Najviše nagrada dobio je film Dina, ukupno šest.

“Doista želim zahvaliti Akademiji što je prepoznala film o ljubavi i porodici u ovim teškim vremenima”, rekao je producent Patrick Wachsberger.

Film, koji u nazivu nosi skraćenicu CODA za “djecu gluhih odraslih osoba”, govorio o djevojci Ruby, kćeri gluhih roditelja, koja pokušava pomoći porodici u poslu pokušavajući se pritom baviti muzikom.

U kategoriji najboljeg filma bili su nominirani i filmovi Belfast, Ne gledaj gore, Drive My Car, Dina, Kralj Richard, Licorice Pizza, Ulica noćnih mora, Šape pasje i Priča sa zapadne strane.

Osvojivši Oscara za režiju filma Šape pasje, Novozelanđanka Jane Campion postala je treća žena, nakon Kathryn Bigelow i Chloe Zhao, koja je dobila tu nagradu.

“Volim režirati jer je to čin dubokoga uranjanja u priču”, rekla je Campion primajući nagradu. “Drago mi je da nisam sama”, dodala je i zahvalila ekipi filma i glumcima.

Campion je ujedno i prva žena dva puta nominirana za Oscara za najbolju režiju. Prvu nominaciju dobila je za Piano 1993. godine, za koji je osvojila i Oscara za originalni scenarij.

Film Šape pasje je vestern snimljen po romanu Thomasa Savagea iz 1967. godine, u kojemu Benedict Cumberbatch glumi okrutnoga vlasnika ranča u Montani 1925. Uz njega u filmu glume Kirsten Dunst, Jesse Plemons i Kodi Smit-McPhee, koji su bili nominirani za Oscare za sporedne uloge.

Film je bio nominiran i za najbolji film, glavnu mušku ulogu, adaptirani scenarij, originalnu muziku, scenografiju, fotografiju, montažu i zvuk.

Uz Jane Campion za najbolju režiju bili su nominirani i Paul Thomas Anderson za film Licorice Pizza, Kenneth Branagh za Belfast, Ryusuke Hamaguchi za Drive My Car i Steven Spielberg za Priču sa zapadne strane.

Jessica Chastain nagradu je osvojila za ulogu u filmu Oči Tammy Faye, o biografskoj drami o pjevačici i televizijskoj propovjednici Tammy Faye Bakker u režiji Michaela Showaltera.

Za Chastain je ovo bila treća nominacija, nakon onih za sporednu ulogu u filmu Tajni život kućnih pomoćnica te za glavnu ulogu u filmu Zero Dark Thirty.

Uz nju su za najbolju žensku ulogu nominirane su bile i Olivia Colman za film Mračna kći, Penélope Cruz za Paralelne majke, Nicole Kidman za Being the Ricardos te Kristen Stewart za Spencer.

Film je dobio i Oscara za šminku i frizuru, a uz njega su nominirani bili i Coming 2 America, Cruella, Dina, Kuća Gucci.

Will Smith osvojio je svojeg prvog Oscara za glavnu ulogu u filmu Kralj Richard, u kojemu glumi oca teniskih zvijezda Serene i Venus Williams.

“Želim se izviniti Akademiji. Želim se izviniti ostalim nominiranima”, rekao je Smtih, koji je nekoliko trenutaka prije proglašenja na pozornici ošamario Chrisa Rocka koji se našalio na račun Smithove žene, no nije se izvinio i Rocku.

Film je u utrku za Oscare ušao sa sedam nominacija – za najbolji film, glavnu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu, originalni scenarij, montažu i najbolju pjesmu.

U kategoriji glavne muške uloge bili su nominirani i Javier Bardem za ulogu u filmu Being the Ricardos, Benedict Cumberbatch (Šape pasje), Andrew Garfield (Tick, Tick… BOOM!) i Denzel Washington (Tragedija Macbetha).