Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

povreda na snimanju

Da li je uzrok Willisove bolesti događaj iz 2002. godine?

Banja Luka: Konferencija za medije predsjednika SDS-a Mirka Šarovića nakon sjednice Predsjedništva
28.01.2022., Prostorije gradskog odbora SDS-a, Banjaluka (BiH) – Mirko Sarovic, predsjednik SDS, komentirao je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke prijedlog dopuna i izmjena Izbornog zakona BiH i rekao da je „prijedlog od medijatora medjunarodne komisije i Matthewa Palmera korak naprijed i unapredjenje, ali ne zadovoljava u potpunosti ocekivanja“. Za najavljenu posebnu sjednicu NSRS Sarovic je rekao da je „to posebna prica u ovom haoticnom stanju nesnalazenja i potpuna nepoznanica“. „Ranije je najavljen Visoki sudski i tuzilacki savjet RS, sad je druga situacija, pozivaju se Bakir i Covic. Vlast se pokusava izvuci iz ove situacije i zaglavila se u neznanju, ne zna kuda ide“, naglasio je Sarović. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Film se snimao 2002. godine, a glumčeva porodica  i prijatelji smatraju kako bi posljedice mogao osjećati i danas

Prije nekoliko dana ljubitelje filma šokirala je vijest da se Bruce Willis povlači iz glume zbog afazije, jezičnog poremećaja koji utječe na govor i razumijevanje. Afazija je najčešće posljedica tumora na mozgu, srčanog udara ili teške povrede  glave, a Bruceovi prijatelji smatraju da bi ovo potonje moglo biti uzrok teškog stanja slavnog glumca, piše Daily Mail.

U članku u Guardianu iz 2004. tako piše da je glumac na setu filma Suze boga sunca (Tears of the Sun) pogođen “projektilom” u čelo. Nesreća se dogodila uslijed pirotehničke detonacije koju je provela ekipa za specijalne efekte.

Tim je povodom Willis tužio Revolution Studios za nanošenje “iznimne mentalne, psihičke i emotivne boli”. Film se snimao 2002. godine, a glumčeva porodica  i prijatelji smatraju kako bi posljedice mogao osjećati i danas.

Inače, afazija je ozbiljan poremećaj koji oboljelom onemogućuje da normalno komunicira. Ta komunikacija nije otežana nekim mehaničkim smetnjama: oboljeli i dalje može pravilno izgovarati glasove, ali ne može točno artikulirati svoje misli, a u nekim slučajevima ni razumjeti govor drugih.

Afazija je slikovito prikazana u jednoj epizodi popularne serije Doktor House. Pacijent koji boluje od afazije ponavlja rečenicu “Nisam mogao svladati medvjeda”, a to zapravo znači da se nije mogao nositi sa svojim bipolarnim poremećajem.

Ali umjesto da nađe pravi izraz, pacijent je upotrijebio daleku asocijaciju dvaju pojmova (polarni medvjed – bipolarni poremećaj) i tako pokušao objasniti u čemu je problem.