Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kino Meeting Point

Dani Vijeća Evrope: U fokusu filmovi višestruko nagrađivanih autorica

dani vijeca evrope
Foto: Kino Meeting Point

Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point

U srijedu, 29. maja u kinu Meeting Point u Sarajevu počinju Dani Vijeća Evrope. Tokom tri dana publici će biti predstavljena tri filma, uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Na programu su filmovi „Dosje Labudović: Nesvrstani“, „Ekskurzija” i „Toni Erdmann”. Projekcije počinju u 19 sati, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

„Sve filmove koje prikazujemo na Danima Vijeća Evrope u kinu Meeting Point režirale su žene, a među njima su višestruko nagrađivana ostvarenja autorica Mile Turajlić, Une Gunjak i Maren Ade. Filmovi su nastali u koprodukciji s Eurimagesom, fondom Vijeća Evrope za podršku evropskom filmskom stvaralaštvu. Program promovira rad Vijeća Evrope na području ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, te potiče diskusiju o važnim temama“, ističe Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

U srijedu, 29. maja u 19 sati na programu je film DOSJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI (Mila Turajlić, 2022), dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje nam zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

U četvrtak, 30. maja u 19 sati na programu je film EKSKURZIJA (Una Gunjak, 2023). Dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

U petak, 31. maja u 19 sati na programu je film TONI ERDMANN (Maren Ade, 2016). Toni Erdman je neotesan, komični lik razbarušene kose, a zapravo je alter ego Vinfrida, nastavnika muzičkog koji voli da zbija šale i u svojim šezdesetima, razveden je, nosi srčani monitor, umjetne zube i živi sa svojim bolesnim psom. Ali ono što je najvažnije, Vinfrid je zaljubljen u život i vjeruje da se u životu treba više igrati. Njegova jedinica Ines rijetko kada uspijeva da provodi vrijeme sa ocem zbog svoje poslovne karijere u Bukureštu kojoj se potpuno posvetila. Iznenada, Vinfred odlučuje da je posjeti, glumeći njenog „life coacha“, što se potpuno kosi sa njenim planovima, s obzirom da radi na važnom strateškom projektu.

Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

Program organizira Ured Vijeća Evrope u Sarajevu u partnerstvu sa kinom Meeting Point Sarajevo, povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope.