takmičarski program

Debitantski film Cristine Grosan “Stvari vrijedne žaljenja” prikazan na SFF-u

FNA_146140 (1)

Grosan je nakon projekcije izjavila da je stvaranje filma počelo kada je srela Nóra Rainer-Micsinyei, koju je znala kao glumicu, i koja je željela da zajedno napišu scenarij

“Stvari vrijedne žaljenja”, debitantski film mađarsko-rumunske režiserke Cristine Grosan, danas je prikazan u okviru Takmičarskog programa – igrani film na 27. Sarajevo Film Festivalu.

Glavni lik u filmu – Maja, svoj život konačno dovodi u red što izuzetno usrećuje njenog momka. Kada Maja prilikom selidbe iz studentskog stana naiđe na svoju staru i nesumnjivo mrtvu rodicu, njeno veče poprima neobičan tok. Niko od njenih rođaka nije u prilici da joj pomogne, pa Maja sve mora obaviti sama. Dok čeka dolazak predstavnika vlasti, pridružuje joj se prijateljica iz djetinjstva Sara koja više nego rado govori o svom posljednjem uspjehu.

Neočekivano duga noć i konstantno prisustvo smrti na Maju djeluju kao katalizator. Koliko god njena savršena ljubavna veza i tridesetogodišnje kreditno zaduženje djeluju idilično, Maja nije sretna svojim životom odrasle osobe. Zbog toga se odlučuje na odlazak, gubi se na ulicama i nestaje u nepoznatom pravcu. To je najzreliji postupak kojeg se u tom trenutku mogla sjetiti.

Grosan je nakon projekcije izjavila da je stvaranje filma počelo kada je srela Nóra Rainer-Micsinyei, koju je znala kao glumicu, i koja je željela da zajedno napišu scenarij.

– Rekla sam joj da imam u planu priču baziranu na nečemu što mi se desilo i kada sam joj objasnila o čemu se radi svidjelo joj se i počeli smo rad na scenariju – navela je Grosan.

Koscenaristica Nóra Rainer-Micsinyei istakla je da joj je ovaj film promijenio život jer je prije bila samo glumica dok nije, zajedno s Grosan, počela pisati scenarij.

Producentica Judit Stalter rekla je da je riječ o niskobudžetnom filmu u čijem stvaranju im je pomogao Mađarski državni filmski fond.

– Iako nismo imali mnogo novca, uspjeli smo okupiti dobru ekipu u kojoj je bilo početnika ali i iskusnih filmadžija – kazala je Stalter.

Svjetskom premijerom filma “Stvari vrijedne žaljenja” večeras u 21.30 u Narodnom pozorištu bit će zatvoren Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.