Đekna 28 godina kasnije: Četvero glumaca nije među živima

djekna-v-yugopapir

verKada se 1988. godine emitovala prva epizoda “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo” serija je momentalno dobila kultni status.

Radnja je smještena u zabačeno crnogorsko mjesto, u kojem se prati život jedne porodice koja najjednostavnije situacije rješava na najteži mogući način.

Pater familijas je djed, seljak, vaspitavan tradicionalno, pa tako pokušava i da razriješi moderne životne i porodične zavrzlame. Komično je što obično napravi još veću zbrku.

Drago Malović koji je tumačio Radosava je preminuo prije dvije godine u 90. godini. Za punih 40 godina koliko je trajao na sceni, što u nikšićkom, što u kragujevačkom pozorištu, odigrao je preko 200 uloga, a kruna njegove glumačke karijere bila je uloga Radosava u legendarnoj “Đekni”, crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

https://youtu.be/9HvRpKjV4sY

Nikolić je ulogu Radosava Maloviću dao u trenutku kada je glumac već četiri godine bio u penziji.

Ni Liljana Kontić koja je igrala Ljeposavu više nije među nama. Umrla je 2005. godine. Bila je supruga glumca Dragomira Bojanića Gidre.

Sahranjena je, pored supruga, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U pozorištu je odigrala preko 30 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

https://youtu.be/bmnpXdCHqBs

Ljiljane Krstić u ulozi Joke se svi dobro sjećaju. Glumica je preminula 2001. godine. Bila je srpska pozorišna i filmska glumica. Veći dio karijere je provela u Ateljeu 212.

Imala je lice, pokrete i glas običnog čovjeka. Ljuba Tadić je za nju rekao da je velika glumica, ali da ni on ne može da je definiše. Živjela je tiho i povučeno. Dobila je 1995. godine najveće glumačko priznanje, nagradu Dobričin prsten.

Veljko Mandić je igrao Miladina. Bio je glumac „Narodnog pozorišta“ u Nikšiću, teatra u Kragujevcu i Crnogorskog narodnog pozorišta. Umro je 1988. godine.

Veljko je važio za vedrog, uvek nasmijanog i opuštenog; bio je neumoran kada je riječ o teatru, njegovoj velikoj strasti. U crnogorskim kulturnim krugovima Mandića su doživljavali kao autentičnog barda glumišta.

Malo ko bi u liku Splićanke Arijane Čuline prepoznao lik koji ju je proslavio pre 25 godina.

Hrvatska glumica, tada student Akademije u Beogradu, prihvatila je ponudu da učestvuje u ekranizaciji predstave “Đekna” u kojoj je tumačila lik Milijane.

– Bila sam na drugoj godini kada se snimala prva epizoda. Ta uloga je bila veoma značajna za mene, ali sam bila premlada da bih to shvatila. Serija me je obilježila za cijeli život i to po dobru, moram priznati – rekla je Arijana. Tokom karijere se razvijala kao stendap komičarka, a napisala je sedam knjiga, na osnovu kojih piše monodrame.

https://youtu.be/sPX8DlgMtyg

Vesna Pećanac kao Jeka je svakako bila jedan od najupečatljivijih likova u seriji. Poznata je po ulogama u filmovima svog supruga Živka Nikolića “Ljepota poroka” i “Čudo neviđeno”. Vesna je toliko voljela scenu da nikada nije željela da ode u penziju. Kada je za kratko vrijeme izgubila muža i oba roditelja, nije mogla da gleda kako se ljudi smiju.

U pozorištu je izuzetno gledana bila njena monodrama “O kakav divan dan”.

Zef Bato Dedivanović, poznati crnogorski glumac, koji se proslavio ulogom poštara Joksima u „Đekna još nije umrla a ka’ će ne znamo“ je u osmoj deceniji života. Kako je rekao, da nije bilo uloge Joksima za njega se ne bi znalo.

– Da nije bilo Joksima i Radosava, za mene i pokojnog Draga Malovića se ne bi znalo. Jer je mnogo većih glumaca bilo, pa se ne zna za njih. ‘Đeknu’ i dan-danas gledam sa zadovoljstvom. Sjećam se kada je Drago Malović preminuo, tada su na državnoj televiziji puštali seriju ispočetka. Smijao sam se do besvjesti pojedinim scenama – rekao je Zef Dedivanović.