Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
SHOWbuzz

Dino Merlin: Nikad neću zaboraviti šta mi je otac učinio

27/10/2015

Poznati  sarajevski muzičar Edin Dervišhalidović (53), poznatiji kao Dino Merlin, prilikom svog prošlog gostovanja u Beogradu, prije četiri godine, rasprodao je čak tri koncerta u Beogradskoj areni.

Ni sada interesovanje za njegov nastup nije bilo ništa manje.

Ne volim dugo da gledam u retrovizor jer mi to otežava da vozim naprijed, tako da samo povremeno bacim pogled na ono što je prošlo i što se neće i ne može vratiti i biti bolje nego što je bilo

Ali nisu samo bezvremene ljubavne pjesme ono što privlači publiku u ovolikom broju na nastupe sentimentalnog Sarajlije. Osim stvaralačkog opusa koji je često izazivao i kontroverzne reakcije javnosti, kao što je bio slučaj s nezvanično zabranjenom pjesmom o ljubavi Sirijca i Izraelke Moja mala Židovko, ili sa komponovanjem himne Bosne i Hercegovine kad je muzičar izjavio da je “za svoju zemlju učinio više nego njen predsjednik”, Dino možda još više osvaja ljude svojom uzbudljivom životnom pričom punom uspona, padova, bola i sreće, u kojoj malo ko neće pronaći elemente sopstvenog života.

Kao dijete ostao je sam s majkom, prihvatao se fizičkih poslova po komšiluku kako bi uštedio za svoju prvu gitaru, a u mladosti je radio u fabrici.

Uspio je da se digne iz pepela kad se poslije prve turneje ženi i malom djetetu vratio bez novca, mirno trpio glasine o tome da je islamski sveštenik u civilu, oštro kritikovao rat i ratnike i opet, nakon svega toga, uspio da izgradi porodičnu harmoniju i mir.

Iako je s jednom ženom čitavog života, iz njega i dalje liju emotivni stihovi o zaljubljivanju i razlazima, sreći i patnji baš kao da nije ostario ni jedan jedini dan od svog prvog hita “Teško meni sa tobom”. Mada je naziv grupe Merlin, po sopstvenom priznanju, izvukao iz šešira na jednoj zabavi, teško je reći da tu nema neke magije.

– Svaki dan je savršen kada smo Amela i ja zajedno, rekao je Dino Merlin opisujući trenutke provedene s suprugom.

– Odavno znam da, nažalost ili na sreću, mi ne biramo koga volimo. Kad je riječ o ljubavi, nemoguće je ugađati bilo čijim ukusima i zahtijevima. Važno mi je da moja djeca budu srećna i zadovoljna, iako isto tako znam da meni kao ocu nikad niko neće biti dovoljno dobar za njih, kao što nijednom roditelju nije. Ali, takav je život. Moje je da im dozvolim da izaberu vlastiti put u njihovom pokušaju da ostvare svoje želje i svoje snove. Čak i u slučaju da ne djelim njihovo mišljenje ili ne smatram izbor dovoljno dobrim, to je njihova odluka i oni imaju neotuđivo pravo da žive kako žele, jer će sami snositi posljedice svojih izbora. Moj život možda je dobar primjer da djeca i mladi ljudi ponekad zaista bolje od svojih roditelja ili sredine u kojoj žive znaju šta je za njih bolje-rekao je Dino Merlin.

[yuzo_related]

Dino je kao dijete ostao da živi sam s majkom kada ih je otac napustio.

– To je stara, ali važna priča koju pričam samo kada me pitaju. Rijetko razmišljam o ocu, jer sam u životu imao dosta vremena da se pitam i mislim o tome. Oprostio jesam, zaboravio nisam, ali ne želim da se sjećam jer je to davno iza mene, u dalekoj prošlosti. Ne volim dugo da gledam u retrovizor jer mi to otežava da vozim naprijed, tako da samo povremeno bacim pogled na ono što je prošlo i što se neće i ne može vratiti i biti bolje nego što je bilo. U životu nastojim da budem dobar otac svojoj djeci, nadam se da sam bar malo uspješan, rekao je Dino Merlin.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.