stolicom ga...

Dok čekamo zabranu srpskih rijalitija, stižu nove scene haosa i nasilja

New Project (3)

Bosna i Hercegovina je bila prva zemlja u našem regionu koja je uvela odredbe ograničenja prikazivanja reality programa

Nedavno smo Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH postavili pitanja vezana za emitovanje srpskih rijalitija na području BiH, te da li se planiraju daljnje restrikcije i njihovo eventualno ukidanje. Tada smo dobili sljedeći odgovor:

“Na osnovu člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i uslugama radija (Reality programi i pseudoreality programi), koje je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine usvojilo na 19. sjednici održanoj 17.12.2015. godine, reality i pseduoreality programi mogu biti emitovani samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev.”

U međuvremenu, nove stravične secene stižu iz jednog od rijalitija, ovaj put onog pod nazivom Parovi, gdje su se učesnici potukli stolicama i svime onim što im se u tom trenutku našlo pri ruci.

U glavnim ulogama bili su izvjesni Sulejman Spaho i Ivan Marinković i njegovu devojka u spomenutom rijalitiju Jelenu.

Suvišno je trošiti riječi, pogledajte snimke haosa, uz upozorenje da se radi o najgorim psovka i brutalnom nasilju…

“Bosna i Hercegovina je bila prva zemlja u našem regionu koja je uvela odredbe ograničenja prikazivanja reality programa, vodeći se činjenicom da takvi programi mogu ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika, te uznemiruju određene kategorije stanovništva”, stajalo je između ostalog u odgovoru Sektora za odose s javnošću Regulatorne agencije za komunikacije BiH na naš upit hoće li ovakve rijaliti emisije biti zabranjene.

Po svemu sudeći, nema ništa od zabrane, a gledatelji u BiH će u kasne sate i dalje na TV ekranima gledati ovakve i slične “zabavne programe”, čekajući da možda konačno vide jedino što još nisu vidjeli u ovakvim emisijama – ubistvo uživo.