Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ostvarenje sna"

Dokumentarac ‘Svako ima svoj Everest’ večeras na Al Jazeeri Balkans

Tomislav Cvitanušić
Tomislav Cvitanušić

Bosanskohercegovački alpinista Tomislav Cvitanušić popeo se na Mount Everest 17. maja 2023.

Projekcija dokumentarnog filma ‘Svako ima svoj Everest’ Tomislava Cvitanušića i Midhata Mujkića najavljena je za večeras u 19.05 sati, a repriza za 23.05 na Al Jazeeri Balkans. Taj dokumentarni film prati priču o usponu bh. alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest i ostvarenju sna.

San svakog alpiniste je popeti najvišu planinu na Zemlji – krov svijeta Mount Everest. Da bismo to uradili, moramo biti “dobri učenici”. Ako ste iz Sarajeva, logično je da se prvo popnete na vrh Trebevića. Nakon uspona na najviše vrhove Evrope, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike logičan je bio pokušaj uspona na krov svijeta.

– Taj dokumentarni film ‘Svako ima svoj Everest’ imao je premijeru na ovogodišnjem izdanju AJB DOC Film Festivala, a izazvao veliko interesovanje i napunio salu Bosanskog kulturnog centra čak dvaput – navodi  Aljazeera Balkans. 

Bosanskohercegovački alpinista Tomislav Cvitanušić popeo se na Mount Everest 17. maja 2023. O fenomenu dosezanja vrhova i usponu, u filmu govore njegovi prijatelji i kolege koji dijele strast za alpinizmom i visokim planinama.