Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
SHOWbuzz

Dubioza kolektiv održala koncert u zatvoru, stražari pobjesnili

15/05/2018

“Čim progledam ujutro, gutam informacije, novine, portali, dnevna doza sekiracije, naslovi bombastični, estrada, crne kronike…” stihovi su pjesme “Himna generacije”, jednog od najpoznatijih hitova Dubioza kolektiva, bosanskohercegovačkog sastava, vrlo popularnog i u Hrvatskoj, koji su malo poslije 14 sati vjerovatno odjekivali zagrebačkim zatvorom u Remetincu, piše Večernji list.

Mjesto muziciranja bilo je drugo zatvorsko šetalište, a Dubioza kolektiv u Remetincu je nastupio na poziv Uprave za zatvorski sustav.

Naime, Zakon o izvršavanju kazne zatvora, osim što reguliše kako se izdržavaju izrečene kazne, regulira i kako se osmišljava slobodno vrijeme zatvorenika.

Zatvori i kaznionice znaju organizirati različita predavanja, pozorišne predstave ili manje koncerte za zatvorenike, jer to pomaže u resocijalizaciji zatvorenika. Takva događanja nisu sporna, ali u ovom slučaju pravosudnoj policiji koja se brine za sigurnost unutar zidina Remetinca sporan je način na koji je koncert Dubioza kolektiva organiziran te mjesto gdje je održan.

– Da će se koncert održati doznali smo dan prije, a rečeno je da će to biti na drugom šetalištu. To je najveća glupost, jer onaj ko je to odlučio očito nije vodio računa o sigurnosnoj procjeni, odnosno o osiguranju i zatvorenika i muzičara. Dosad su se predstave i koncerti organizirali u zatvorskoj dvorani, pa mi nije jasno zašto i ovaj put nije tako bilo – kaže Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH).

Pravosudnim policajcima, koji već duže vrijeme upozoravaju (bezuspješno) na teške uvjete u kojima rade, najspornije je što se onaj ko se odlučio na održavanje koncerta na drugom zatvorskom šetalištu Remetinca, ni u jednom trenutku nije osvrnuo na njihova upozorenja o potencijalnim sigurnosnim problemima.

Jer drugo šetalište smješteno je u središtu zatvora, okolne sobe nemaju sjenila, što znači da zatvorenici iz njih mogu bacati što hoće na šetalište. Uz to, riječ je o relativno malom prostoru, na koji stane samo 25 ljudi, a ideja je bila da tokom koncerta Dubioza kolektiva ondje bude čak 150 zatvorenika!?

Neslužbeno se čuje i da je sastav planirao snimati spot, pa su se pravosudni policajci pobunili jer nisu htjeli da se njihova lica vide u spotu. Na kraju je odlučeno da na koncert bude dovedeno 80 pravomoćno osuđenih zatvorenika, a sve njih trebalo je čuvati oko 20 pravosudnih policajaca.

Problem je i što se pravosudnim policajcima ne plaćaju ili se rijetko plaćaju prekovremeni sati, uz obrazloženje da država nema novca, a jučer je popodnevna smjena pozvana da na posao dođe sat ranije.

Sve to revoltiralo je pravosudne policajce, koji već duže upozoravaju da ih ima premalo, da su nedostatno opremljeni te da rade u izuzetno teškim uvjetima koji ponekad rezultiraju incidentnim situacijama nakon kojih se krivci za propuste uglavnom traže u njihovim redovima.

Za njihove probleme mjerodavni nemaju sluha, a iz Uprave za zatvorski sistem poručili su da je planirano da koncert traje sat vremena, da mu pristup izvana nije omogućen te da je zabranjeno snimanje koncerta ili njegov izravni prijenos na društvenim mrežama.

O remetinečkom koncertu članovi Dubioze kolektiva nisu htjeli govoriti, ali iz njihovog okruženja neslužbeno je potvrđeno da su održali tzv. unplugged koncert.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.