Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Los Angeles

Dvije serije su izdominirale na dodjeli Emmyja

succesion the bear emmy
Foto: Screenshot/ YouTube

HBO-ova produkcija Nasljeđe, mračna i oštra hronika unutrašnjih razmirica bogate disfunkcionalne porodice na čelu golemog medijskog carstva, imala je 27 nominacija, a završila je s ukupno šest nagrada

Dramska serija Nasljeđe proglašena je najboljom na dodjeli nagrada Emmy u ponedjeljak u Los Angelesu, uz trijumf glumaca, a za najbolju komičnu seriju nagradu je dobio The Bear.

Nakon četiri mjeseca odgode zbog štrajkova u Hollywoodu, elita američke televizije okupila se u ponedjeljak u Los Angelesu na 75. dodjeli Emmyja.

Televizijski ekvivalent Oscara obično se održava u septembru, no organizatori su umjesto toga dogovorili susret u januaru, smatrajući – očito s pravom – da će štrajkovi glumaca i scenarista do tada završiti i da će najveće zvijezde ponovo moći prošetati crvenim tepihom.

HBO-ova produkcija Nasljeđe, mračna i oštra hronika unutrašnjih razmirica bogate disfunkcionalne porodice na čelu golemog medijskog carstva, imala je 27 nominacija, a završila je s ukupno šest nagrada Emmy, koliko je dobio i The Bear. Nasljeđe je završilo prošle godine nakon četiri sezone. Ta serija, koja je Emmy odnijela i 2020. i 2022., uspjela je pobijediti The Last of Us i Bijeli lotos.

Slavila i Jennifer Coolidge

Odnijela je i nagrade za najboljeg glavnog glumca i glumicu u dramskoj seriji – dobili su ih Kieran Culkin i Sarah Snook. I nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu otišla je Nasljeđu, a dobio ju je britanski glumac Matthew Macfadyen. Čak trojica glumaca iz Nasljeđa – Brian Cox, Kieran Culkin i Jeremy Strong – bili su nominirani za najbolju glavnu mušku ulogu u dramskoj seriji.

Emmy za najbolju žensku sporednu ulogu dobila je Jennifer Coolidge za satiru Bijeli lotos. Dok je Nasljeđe dominiralo u kategorijama drame, The Bear je osvojio šest nagrada u kategoriji komedije, a u kategoriji kratke serije dominirao je Netflixov Beef.

The Bear je – osim što je odnio nagradu za najbolju humorističnu seriju – dobio i tri glumačke nagrade: Jeremy Allen White dobio je Emmyja za najboljeg glavnog glumca, a Ayo Edebiri i Ebon Moss-Bachrach za najbolju sporednu glumicu i najboljeg sporednog glumca.

Najbolja glumica u humorističnoj seriji je Quinta Brunson (Abbott Elementary). Sir Elton John dobio je svoj prvi Emmy, čime je postao EGOT – dobitnik Emmyja, Grammyja, Oscara i Tonyja.