Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska pop zvijezda

Elton John pozvao na ponovno odobrenje američkog programa protiv AIDS-a

Elton John
Foto: Screenshot/YouTube

Kongres mora ponovo odobriti PEPFAR za još pet godina prije 30. septembra

Britanska pop zvijezda Elton John pozvao je u srijedu američke senatore da ne popuštaju u borbi protiv HIV-a i AIDS-a, dok se Kongres suočava sa septembarskim rokom za ponovno odobrenje više milijardi dolara vrijednog američkog programa za borbu protiv ove bolesti.

– Nema boljeg simbola američke veličine od PEPFAR-a, i svi biste trebali biti ponosni na svoje izuzetne napore – rekao je John, čija je fondacija prikupila stotine miliona dolara za borbu protiv AIDS-a, na saslušanju senatskog Odbora za vanjske poslove o ponovnom odobrenju Plana za hitne slučajeve predsjednika SAD-a za pomoć AIDS-u (PEPFAR) putem video veze.

Kongres mora ponovo odobriti PEPFAR za još pet godina prije 30. septembra.

PEPFAR, stvoren 2003. pod tadašnjim republikanskim predsjednikom Georgeom W. Bushom, podržavali su i republikanci i demokrate. Očekuje se da će biti ponovo odobren, ali bi taj napor mogao biti iskomplikovan partijskim podjelama oko podizanja granice saveznog duga i smanjenja državne potrošnje.

– Moramo držati nogu na akceleratoru. Došli smo tako daleko za tako kratko vrijeme, relativno. Produžavanjem PEPFAR-a na još pet godina i punim finansiranjem, zajedno možemo nastaviti marš ka okončanju AIDS-a za sve i svuda, ne ostavljajući nikoga iza sebe – rekao je pjevač.