Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emir Balić za Fokus.ba o snimanju “Hajde da se volimo”: Sjećam se dobro tog dana

Fink_Brena
Fink i Lepa Brena na snimanju filma

Tri su decenije od snimanja kadrova čuvenog filma “Hajde da se volimo” u Mostaru, s Lepom Brenom u glavnoj ulozi. Popularna pjevačica u filmu bježeći od otmičara skače sa Starog mosta, što je jedna od scena koje su obilježile njene filmove i koje su ostale upamćene do danas.

Skok je umjesto Brene izveo čuveni mostarski skakač Jadranko Fink, koji danas nažalost nije među živima.

– Odlučeno je da skoči Jadranko jer je on među nama skakačima u tom momentu imao stats koji je odgovarao vitkom Breninom tijelu. Bio je visok i mršav. Sjećam se dobro tog i dana i skoka koji je izveo, priča nam legenda mostarskih skokova Emir Balić, uz podsjećanje na vrijeme snimanja Hajde da se volimo u njegovom gradu.

– Bilo je to sretno vrijeme ispunjeno međusobnim poštovanjem, ljubavlju i entuzijazmom. Brojni su filmovi snimani u našem gradu, a Stari most naravno bio je nezaobilazan. Ekipa filma lijepo se družila s Mostarcima, a Brena je bila posebno draga gošća. Ona je tih godina bila mega popularna u cijeloj bivšoj državi. Imam negdje u kućnoj arhivi našu zajedničku fotografiju, nastalu u blizini Starog mosta, kaže legendarni skakač.

Emir je inače skakao više od 50 puta za kadrove brojnih filmskih ostvarenja. Jedan skok u posebnom mu je pamćenju.

Legendarni skakač sa Starog mosta u Mostaru Emir Balić

Dublirao sam čuvenom francuskom glumcu Jeanu Maraisu. Kadrovi su snimani oko Starog mosta, bilo je nekoliko kočija, a on je igrao čovjeka koji bježi pred dželatima. Dotrčao je do ograde mosta, onda je režiser uzviknuo “Rez!”, nakon čega sam skočio. Marais inače nije volio dublere, ali je u ovom slučaju to morao prihvatiti, ispričao je Balić.

Lepa Brena je prošle godine na Instagramu objavila fotografiju s Jadrankom Finkom, nastalu u vrijeme snimanja filma. Fink je pored Brene pozirao s perikom na glavi, onako kako je i izveo svoj najpopularniji skok.

Film Hajde da se volimo obarao je rekorde po gledanosti u mostarskim kinima Zvijezda i Partizan prije 30 godina, a Brena je osamdesetih godina održala nekoliko nezapamćenih koncerata na stadionu Pod Bijelim brijegom.

Mostarska porodica Fink poznata je po mostarskim skokovima, a osim pokojnog Jadranka dugo godina skakao je njegov brat Goran, a danas s uspjehom skače Goranov sin Edi.