Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo zbog čega su princ Harry i Meghan Markle prestali s nježnostima u javnosti

princ_Harry_ Markle

Princ Harry možda je tek šesti u redu za nasljedstvo pa se može ponašati opuštenije od svog starijeg brata princa Williama ali otkako se oženio s Meghan Markle, kraljica Elizabeta II. pomno pazi i na njegovo ponašanje u javnosti. To posebno dolazi do izražaja kada se pojave u njenom društvu, kao što je bio slučaj u utorak na svečanoj dodjeli nagrada u Buckinghamskoj palači.

Naime, za razliku od svih svojih izlazaka u javnost sa suprugom Meghan Markle, princ Harry ovoga puta suzdržavao se od intimnih gesta koje su inače sastavni dio njihova javnog nastupa. Novopečene supružnike mogli smo vidjeti kako su skupa ušli u dvoranu, a potom sjeli jedno do drugog ali bez fizičkih dodira i nježnih gesti i mimika.

“Ovo nije bila jedna od prilika na kojoj je dozvoljeno pokazivati nježnosti. Par je htio pokazati svoje poštovanje i razumijevanje stoga se pridržavao uvjeta. Sigurni smo da će u budućnosti ponovno biti prilike da ih vidite kako se drže za ruke, ali sada to nije bio slučaj”, kazala je Victoria Arbiter, jedna od glasnogovornica kraljevske porodice američkim novinarima.

Prvi put 33-godišnji princ i tri godine starija Amerikanka pojavili su se pred svjetskim očima u vrtovima Kensingtonske palače u novembru prošle godine. Držeći se za ruke i pokazivajući dijamantni prsten na Meghaninoj ruci, objavili su svoje zaruke. Od tada su zajedno prošli desetke kraljevskih angažmana i svaki put su bez obzira na ozbiljnost situacije dali do znanja koliko se vole.

Bilo je tu zagrljaja, nježnih dodira, a gotovo uvijek mogli smo ih vidjeti kako se drže za ruke. Uskoro su zbog toga postali omiljeni kraljevski par koji je u strogu monarhiju unio dašak slobode i savremenosti. Meghan i Harryja brzo su mnogi počeli uspoređivati s princom Williamom i Kate Middleton, kraljevskim parom koji vrlo rijetko pokazuje bliskost u javnosti. Otkriveno je pritom i zašto nikada nećemo vidjeti starijeg brata Williama da se drži za ruke sa svojom suprugom Kate. Razlog leži u tome što je William drugi u redu za britansku krunu i zato se mora ponašati u skladu s normama koje je propisala kraljica Elizabeta.

Ipak, čini se kako je kraljici stalo i do statusa mlađeg unuka, princa Harryja kojeg smo do sada uvijek mogli vidjeti po strani, a u jednom trenutku tokom odrastanja ni sam Harry nije krio kako bi najradije napustio kraljevstvo.

Otkako se oženio za Meghan, Harry je postao mnogo aktivniji unutar kraljevskih redova. Kraljica mu je prepustila poziciju predsjednika organizacije Commonwealth, a postao je i zapovjednik kraljevske mornarice. Tu je titulu preuzeo od djeda, princa Philippa.

Kako vrijeme prolazi, nekad nestašni Harry pokazuje svoje sve ozbiljnije lice počasnog člana najmoćnije evropske kraljevske porodice. Takvim će se uvjetima morati prilagoditi i Meghan kojoj mnogi pripisuju zasluge da je omekšala mnoge članove kraljevstva svojim slobodnijim pristupom budući da je odrastala u drugačijoj kulturi i zajednici.