‘15 godina Vaš festival’

Film “Kelti” otvara “Prvi kadar”, u šest takmičarskih selekcija 40 filmova

_Kelti (1)

Ovogodišnji Festival donosi bogat takmičarski i prateći program, sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta

U šest takmičarskih selekcija 15. Međunarodnog filmskog festivala ‘Prvi kadar’, koji će biti održan od 29. novembra do 2. decembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, bit će prikazano 40 filmova.

Sa željom da se prezentiraju značajne teme, koje donose tv dokumentarci ali i da se promoviše tv forma dokumentarnog izražavanja, 15. Festival uvodi novu selekciju – TV u fokusu. Ove godine u toj selekciji u fokusu su ostvarenja autora iz regiona.

Žiri u sastavu Dragan Elčić, predsjednik i članovi Igor M.Toholj reditelj i Dejan Dabić, filmski kritičar prethodno je odgledao filmove takmičarskog programa tog festivala.

Odluka žirija bit će saopštena posljednje festivalske večeri, ali će nagrađeni autori biti gosti Festivala i nagrade će im biti uručene u okviru posebnog festivaskog programa ‘Veče nagrađenih autora’ u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, kad će publika imati priliku da vidi izbor kratkih nagrađenih filmova.

Planirano je da večeras u Zvorniku Festival bude otvoren igranim filmom ‘Kelti’ rediteljice Milice Tomović, koja je za režiju tog ostvarenja dobila nagradu ’Srce Sarajeva’ za najbolju režiju, na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu. Film je dobitnik značajnih festivalskih nagrada u svijetu.

Ovogodišnji festival bit će održan pod motom ‘15 godina Vaš festival’.

– Petnaest godina zalaganja i volje da festival opstane i u najtežim vremenima za kulturu i umjetnost, nastavi misiju školovanja i razvoja filmske publike i kinematografije i promocije umjetničkih vrijednosti autora iz cijelog svijeta. Vaš festival, zato što želimo da prva asocijacija publike na film bude ‘Prvi kadar’ – navode iz Direkcije Festivala.

Ovogodišnji Festival donosi bogat takmičarski i prateći program, sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta. U okviru pratećeg programa Festivala bit će održana Filmska škola Prvog kadra sa Radionicom animiranog filma, DokMasterKlas predavanja, promocije filmskih izdanja, premijerne projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, programe posvjećene laureatima, velikanima domaćeg filma, foto dokumentarna izložba ‘Čovjek je čovjek’, Dječiji filmski program KIDS Fest i edukativne filmske projekcije. Radionica animiranog filma počinje u Zvorniku 27. novembra i trajat će do 1. decembra ove godine.

– S obzirom na to da je jedna od značajnih misija Festivala školovanje i razvoj filmske publike, uložit ćemo sve napore i organizacione kapacitete da bismo najveći dio filmskog programa održali pred publikom u bioskopu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera zaštite – navodi organizator.

U Istočnom Sarajevu, Festival će otvoriti 1. decembra igrani film ‘Lihvar’, reditelja Nemanje Ćeranića.