Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uzbudljivo izdanje

Filmski festival u Cannesu objavio program, legendarni redatelj snimio film nakon 13 godina

coppola
FOTO: Screenshot
Francis Ford Coppola

Osim navedenih naslova, na festivalu će izvan konkurencije biti prikazana Furiosa, novi nastavak iz serijala Mad Max, te novi film Kevina Costnera Horizon: An America Saga

Filmski festival u Cannesu predstavio je svoj dugo očekivani program za 2024., nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg izdanja na kojem su prikazana hvaljena djela Jonathana Glazera, Martina Scorsesea, Justine Triet, Todda Haynesa, Akija Kaurismakija i Wima Wendersa.

Ovogodišnje izdanje izgleda jednako uzbudljivo, a među selekcijama se ističu Bird, najnoviji film Andree Arnold, rediteljice filmova American Honey i Fish Tank, kao i The Apprentice Alija Abbasija, Anora Seana Bakera i Kinds of Kindness Yorgosa Lanthimosa s Emmom Stone u glavnoj ulozi. 

Bird označava Arnoldin povratak narativnom filmu nakon gotovo 10 godina, a o filmu se još ne zna puno, osim da je sniman u Kentu prošlog ljeta i da glume dvojica trenutno najtraženijih filmskih glumaca – Barry Keoghan i Franz Rogowski, piše Euronews.

Abbasi, reditelj rođen u Iranu koji živi u Švedskoj, poznat je po filmu Holy Spider iz 2022., a u Cannes se vraća se s pričom koja opisuje kako su mladi Donald Trump i advokat Roy Cohn izgradili Trumpovo carstvo nekretnina 1970-ih i 80-ih u New Yorku. Sebastian Stan tumači Trumpa, a Maria Bakalova utjelovit će njegovu bivšu suprugu Ivanku.

Brojna velika imena

Brojna druga velika filmska imena također se vraćaju na festival u Cannesu, koji traje od 14. do 25. maja. Među njima valja istaknuti Davida Cronenberga (The Shrouds s Vincentom Casselom i Diane Kruger), Paula Schradera (Oh, Canada s Richardom Gereom i Umom Thurman) i hvaljenog kineskog reditelja Jiu Zhangkea (Caught By the Tides).

Također, Megalopolis, prvi film legendarnog Francisa Forda Coppole u 13 godina, imat će premijeru u konkurenciji u Cannesu. Samofinansirani ep 85-godišnjeg reditelja koji se dugo razvijao debitirat će 50 godina nakon što je njegov The Conversation osvojio Zlatnu palmu. Megalopolis je distopija o uništenom gradu budućnosti u kojem se sukobljavaju arhitektonske vizije, a glavnu ulogu u filmu ima Adam Driver.

Osim navedenih naslova, na festivalu će izvan konkurencije biti prikazana Furiosa, novi nastavak iz serijala Mad Max, te novi film Kevina Costnera Horizon: An America Saga.