Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Psy

“Gangnam Style”: Gdje je danas čovjek koji je porušio sve rekorde Youtube

gagnam

Njegova globalna slava je brzo splasnula

Južnokorejski pjevač Park Jae-sang, poznatiji pod imenom Psy (42), srušio je sve rekorde pjesmom “Gangnam Style”, koja je od 2012. godine skupila 3,6 milijardi pregleda.

U svega pola godine hit je već bio prešao milijardu klikova te je tako Psy postao prvi izvođač na svijetu kojem je to uspjelo.

Mnogi su ga tada prozvali “kraljem YouTubea” i diljem svijeta se imitirao njegov ples iz spota.

Objavio je i pjesmu “Gentleman” koja je također prešla milijardu pregleda.

Ipak, njegova globalna slava je brzo splasnula. Psy se i dalje bavi muzikom, ali ne objavljuje toliko često pjesme i ne dosežu milijarde kao prije. Ipak, i dalje ima milione pregleda, samo što nije viralan kao nekad.

Iako je 2012. postao planetarno popularan, Psy je u Južnoj Koreji počeo s karijerom već 2000. No, morao ju je pauzirati na kratko kako bi otišao u vojsku pa se vratio 2009.

Psy je svojedobno rekao kako je slava loše uticala na njegov život jer se okrenuo alkoholu. Votka mu je, kaže, bila najbolji prijatelj i kad je bio tužan i kad je bio sretan.

Nije mu ni djetinjstvo bilo bajno. S ocem nikako nije mogao na “zelenu granu”, a završio je i u zatvoru zbog posjedovanja marihuane. Nakon što mu je popularnost pala, posvetio se poslu iza kamera. Osnovao je vlastitu kompaniju P Nation, koja radi kao diskografska kuća, a danas pomaže brojnim lokalnim zvijezdama u njihovu probiju na svjetsko tržište.