Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potresna objava

Glumac Edin Hasanović traži pomoć u pronalasku očevih kostiju: “Sve je manje nade”

Foto: Mathias Bothor

Na Instagramu se na 31. godišnjicu prisjetio oca, zatraživši i pomoć u pronalasku njegovih posmrtnih ostataka

Edin Hasanović, bh. glumac koji svoju karijeru gradi u Njemačkoj, stekao je slavu glumeći u filmu “All Quiet on the Western Front” (Na Zapadu ništa novo), nagrađenom sa četiri Oskara.

Edin je kao beba, zajedno s majkom, stigao u Njemačku. Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici VRS-a su tada u nepoznatom pravcu odveli oko 700 muškaraca, među njima i Edinovog oca i njegova dva brata. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još traga ili se vode kao nestali.

Na Instagramu se na 31. godišnjicu prisjetio oca, zatraživši i pomoć u pronalasku njegovih posmrtnih ostataka.

“Sve je manje nade, ali još jedan mali dio u meni ipak se ne predaje. Umoran sam. Zašto bi poziv koji čekam cijeli život stigao baš sad?”, započeo je Edin svoju potresnu objavu.

“Traži li ih više iko? Kako da znam? Ima li neko da poznaje nekoga? Ljudi iz Bosne mi kažu da oni koji rade u organizaciji koja traga za kostima ne žele ostati bez posla, pa čuvaju posmrtne ostatke. Ima li tu istine? Ne znam, ali šta mogu uraditi”, pita se glumac.

Ne može se pomiriti s činjenicom da potraga traje decenijama.

“Došlo je do tačke kad moram preko društvenih mreža pitati traži li iko posmrtne ostatke mog oca”, zaključio je Edin uz podatak da je 750 muškaraca iz Klise odvedeno 1992. godine, te ispričao anegdotu od tog dana.

“Otac me nosio u rukama. Četnik mu je dao izbor da me baci u rijeku ili da mojoj majci. Čuvaj ga dobro, rekao je mojoj majci. Razmijenili su jedan pogled, ne znajući da će biti posljednji. Naguran je na kamion. Moja nana je tog dana izgubila tri sina. Nikad više nije čula za njih”, napisao je Hasanović.

Jedino što mu je ostalo od oca je ogrlica sa privjeskom na kom piše “Volim te”, koju svugdje nosi sa sobom.

“Kao da je znao koliko snage će mi dati u životu”, zaključio je Edin.