Glumica Milena Dravić sahranjena u Aleji zaslužnih građana (FOTO)

milena dravic sahrana

Glumica Milena Dravić sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a od nje su se oprostili mnogobrojni glumci, reditelji, porodica i prijatelji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon održanog opela na Novom groblju, glumac Voja Brajović pročitao je “Traktat o Mileni” koji je Mileni Dravić napisao Dušan Makavejev, reditelj i scenarista. U traktatu je navedeno da ona voli kameru, ali i kamera voli nju, kao i svjetlo, kostim, šminka, scenaristi, pisci, ljudi svih struka.

“Vole je reditelji, producenti, Romi i milioneri. Bosanski rudari, patrijarsi lično, hodže i kardinali. A naročito po kišnom vremenu, vole je milicioneri, baštovani i apotekari. Čak i ćevabdžije, prodavci čarapa i rekorderi. Također ugostitelji i moleri. Finansijeri, kad nude male honorare, vrlo se stide. A filozofi, ne pitaj! Takva je situacija. Kako je to moguće?”, pročitao je Brajović.

Da ona pređe preko toga kada se pojavi “glup reditelj i blesav producent, kao i muljavi partner koji izađe iz kadra”, nastavio je Brajović.

U “Traktatu o Mileni” navedeno je da je vole “mali psi i krompiri, razne bombone i gramofoni, kao i kamera i objektiv koji samo mašu repom”.

“Takva je situacija. Da je nema, bila bi nezgodacija. Vrijeme je ludo. Milena se zove to jedinstveno čudo”, zaključeno je u traktatu.

Prethodno je u Zvezdara teatru u Beogradu povodom njene smrti održana komemoracija, s koje je poručeno da su Milenu Dravić krasili veliki dar za glumu, izuzetna dobrota, ali i ljepota, a da poslije nje ostaju njeni filmovi i serije kao ostavština za budućnost generacijama koje dolaze.

Dravić je preminula 14. oktobra u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini.

Dobitnica je brojnih nagrada, a publika je pamti po ulogama u brojnim filmovima i serijama među kojima se nalaze “Bitka na Neretvi”, “Hasanaginica”, “Sutjeska”, “Kozara”, “Povratak otpisanih”, “Policajac s Petlovog brda”, “Bure baruta”, “Gospođa ministarka”, “Lud, zbunjen, normalan” i brojnim drugim.