Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Cesar"

Glumica napustila svečanu salu kad je nagrada dodijeljena slavnom reditelju

adele hanel (1)

Nominacije za Polanskog su pljuvanje u lice svim žrtvama. To znači da silovanje žena nije tako loše

Roman Polanski osvojio je francusku nagradu “Cesar” za najbolju režiju za svoj film “Oficir i špijun”, zbog čega je nekoliko žena u publici izašlo u tom trenutku iz sale u znak protesta prema čovjeku koji se suočava s optužbama za silovanje.

Ceremonija je održana u Parizu u petak, a dodjeli nagrada slavni reditelj nije prisustvovao.

Polanski je odlučio preskočiti ceremoniju dodjele priznanja “Cesar” zbog protesta ženskih grupa koje pokrenutih nakon 12 nominacija za film “Oficir i špijun” nakon što je podignuta nova optužbu za silovanje protiv Polanskog.

Na nagradu Polanskog za najbolju režiju, iz javnosti su se pojavila neka pojačanja koja su se sastojala od filmskih ekipa i kino profesionalaca.

Glumica Adele Haenel također ustala i napustila salu kada je pročitano ime dobitnika.

“Nominacije za Polanskog su pljuvanje u lice svim žrtvama. To znači da silovanje žena nije tako loše”, rekla je Haenel za New York Times prije ceremonije.

Ekipa i produkcija filma, uključujući i nominovanog za najboljeg glumca Jeana Dujardina, također je propustila prisustvovo na ceremoniji. Dujardin je na Instagramu objavio poruku u kojoj je pisalo: “Stvarajući ovaj film, vjerovao sam i još uvijek vjerujem da sam napravio više koristi nego štete.”

Film “Oficir i špijun” osvojio je dvije druge nagrade, za najbolju kostimografiju i najbolju adaptaciju. Niko nije izašao na pozornicu kako bi prihvatio nagrade dodijeljene “Oficiru i špijunu”.

Također, voditeljica emisije, komičarka Florence Foresti, izostavila je film Polanskog iz uvodnih riječi kada je spomenula one s najviše nominacija.

Umjesto toga, Foresti je 86-godišnjeg reditelja nazvala “Atchoum”, što je lik Sneezyja u “Snjeguljici i sedam patuljaka”.

“Odlučila sam da Atchoum nije dovoljno veliki da zasjeni francusku kinematografiju”, rekla je.

“Cesar” za najbolji film dobio je “Les Miserables”, inače kandidat za Oscara, Ladja Lija, a govori o napetostima između policije i manjina u siromašnom pariškom predgrađu. Film je prošle godine osvojio filmski žiri na filmskom festivalu u Cannesu.