Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nedjeljom u 2

Goran Bare: Nema razlike između Beyonce i Karleuše, samo je Beyonce ljepša

goran bare

Na pitanje o vjeri i crkvi priznaje da je prvi put kad je ušao u crkvu pobjegao kad je vidio raspetog Isusa

Ovosedmični gost u “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića popularni muzičar Goran Bare, govorio je o svojoj mladosti, razočaranju politikom, današnjoj muzici, crkvi i vjeri, zategnutom odnosu s kolegom Gibonnijem…

Na pitanje šta misli o Hrvatskoj danas, 54- godišnji Vinkovčanin iskreno odgovara:

“Potpuno sam se isključio. Kad gledam dnevnik nerviram se i počnem psovati. Ispričavam se, ali ne gledam uopće hrvatsku televiziju. Gledam samo filmove na filmskim kanalima i neke utakmice”.

Prošlo je 20 godina od albuma “Vrijeme je da se krene”, a priznaje da mu je danas žao što je otvoreno davao podršku političarima i to više nikad ne bi ponovio.

“Ja sam vam bio budala pa sam vjerovao, ali ne samo ja, puno mojih kolega, i glumaca. Mislili samo kad dođe to sve da će biti OK. Znamo kako je bilo 90-ih, kakva je grozota to bila, i onda kad se pojavio Ivica Račan s nekim svojim idejama, povuklo me, mislio sam napravit će se nešto, krenut ćemo, ali ništa od toga. Sve je ostalo isto…”, ne krije koliko je razočaran politikom, a posebno političarima.

Na Stankovićevo pitanje kako se osjeća kao uzor djeci, Bare kaže:

“Jao bolje ne, nisam ja za uzora… Djeco, bolje slušajte narodnjake nego mene. Nije to za djecu”.

Kad su pak narodnjaci u pitanju, kaže da ne treba braniti djeci da ih slušaju.

“Pustite djecu da slušaju što hoće. Šta je muzika uopće, pogotovo pop muzika? Dobro, postoje umjetnici koji naprave nešto. No, u većini slučajeva to je zvuk od tri minute. Neka slušaju, doći će k sebi. Cajke više nemaju veze s narodnom muzikom, meni to ima više veze sa svjetskim mainstreamom, jedino što je način pjevanja drugačiji. Jezik je jako bitan, ali što se tiče produkcije, novih pravaca, to je meni isto kao i Beyonce. Meni nema nikakve razlike između Beyonce i Karleuše, jedino što je Beyonce ljepša”, bio je iskren Bare.

Stanković ga je pitao i za odnos s Gibonnijem s kojim je svojevremeno sarađivao.

“Gibo kao umjetnik nije loš, ne mogu ja reći da je on loš. On je što se tiče saradnje meni daleko najbolji, kao tekstopisac je sasvim OK. U zadnje vrijeme nije baš toliko dobar kao nekad, ali nađe se ponešto. Jednostavno, da ne ogovaram na televiziji čovjeka jer njega nema tu, shvatio sam da ima nekoliko tih svojih maski. Bio sam malo bezobrazan prema njemu, ispričao sam mu se, ali vjerojatno je previše tašt da bi to mogao progutati”, kaže Bare.

Na pitanje o vjeri i crkvi priznaje da je prvi put kad je ušao u crkvu pobjegao kad je vidio raspetog Isusa. Prepao se tog prizora, ali priznaje da zavidi onima koji vjeruju.

“Zavidan sam ljudima koji baš vjeruju. Ja ne mogu tako razmišljati, sad je 21. stoljeće, a to je srednjovjekovna priča, vatra u paklu, raj, bog… To je kao priča za malu djecu, Crvenkapica… Pročitao sam Bibliju, to je toliko tupava knjiga. Izvinjavam se”.

U junu ga čeka veliki koncert, i to na zagrebačkoj Šalati, koju je, kaže, odabrao jer je pamti po dobrom:

“Nisam dugo u Zagrebu održao koncert koji bi zadovoljio moje kriterije”.