SHOWbuzz

"EFE"

Goran Bogdan nominiran za “evropskog Oscara”

10/11/2020

Bogdan je za naslovnu ulogu u filmu već nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu – FEST, Pulskom filmskom festivalu i Mostar Film Festivalu

Nakon glasanja članova Europske filmske akademije, Goran Bogdan nominiran je za naslovnu ulogu Nikole Stojkovića u filmu “Otac” redatelja Srdana Golubovića – koji je također ušao u selekcijski izbor za ‘evropskog Oscara’. Time je Bogdan postao prvi glumac iz Hrvatske nominiran u kategoriji Najboljeg europskog glumca.

Otac je nagrađivana manjinska hrvatska koprodukcija čiji su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a svoju je svjetsku premijeru imao u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija).

Uz Gorana Bogdana, ostalih pet nominiranih glumaca su: Bartosz Bielenia (Poljska) za ulogu u filmu “Corpus Christi” redatelja Jana Komasa, Elio Germano (Italija) za ulogu u filmu “Hidden Away” u režiji Giorgioa Dirittia, Luca Marinelli (Italija) za ulogu u filmu “Martin Eden” redatelja Pietroa Marcelloa, Mads Mikkelsen (Danska) za film “Another Round” u režiji Thomasa Vinterberga i Viggo Mortensen (Danska, SAD) za “Falling” koji je i režirao.

“Velika mi je čast i neizmjerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Sretan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u svijetu u koji ne pripada. U ovo doba gdje smo svi pomalo ‘Otac’ nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vijest svakako uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan”, izjavio je povodom nominacije Goran Bogdan.

Osim ove nominacije, Bogdan je za naslovnu ulogu u filmu već nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu – FEST, Pulskom filmskom festivalu i Mostar Film Festivalu.

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić, a glavne uloge uz Bogdana nose Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić i Ajla Šantić. Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Otac 19. studenog kreće u redovnu kinodistribuciju diljem zemlje, a otvorio je i ovogodišnje izdanje ZFF-a gdje se prikazuje izvan konkurencije. Na platformama www.kinoeuropa.hr te na službenoj web-stranici www.zff.hr u sklopu programa Propustili ste, pogledajte možete ga gledati i od ove subote, 14. studenog, u 11 sati do nedjelje, 15. studenog, u 23 sata.

Podsjetimo, Zrinka Cvitešić 2010. godine nominirana je u kategoriji Najbolje europske glumice za ulogu Lune u filmu Na putu redateljice Jasmile Žbanić. Bogdan je tako prvi hrvatski glumac nominiran u kategoriji Najboljeg europskog glumca.

Nominacije su danas u podne objavljene na online konferenciji održanoj u sklopu filmskog festivala u Sevilli, a dobitnici Europskih filmskih nagrada u svim kategorijama bit će objavljeni na virtualnoj dodjeli u Berlinu 12. prosinca 2020. godine.

Sve dodatne informacije potažite na službenim stranicama EFA–e.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.