SHOWbuzz

Igor Paspalj

“Guitar World” i ”Guitar Player”: Prijedorčanin najbolji gitarista svijeta u 2020.

04/04/2021

Za nagradu koju dodjeljuju magazini ”Guitar World” i ”Guitar Player” konkurišu hiljade gitarista iz cijelog svijeta, a Paspalju znači mnogo jer je odrastao čitajući ih

Igor Paspalj (39) magistar muzičke teorije iz Prijedora dobitnik je priznanja za najboljeg gitaristu svijeta 2020. godine, u okviru tradicionalne godišnje nagrade najprestižnijih svjetskih magazina posvećenih gitari ”Guitar World” i ”Guitar Player”.

Za nagradu “Guitarist of the Year” koja se dodjeljuje decenijama svake godine konkurišu hiljade gitarista iz cijelog svijeta. Paspalj kaže da su mnogi veliki, cijenjeni, gitaristi, u jednom momentu karijere dobili tu nagradu, navodeći primjer Guthriea Govana.

Igor Paspalj je nagrađen vrijednom električnom gitarom, o njemu je objavljen dvostrani članak u aprilskom izdanju magazina ”Guitar World”, a očekuje ga i snimanje audio-video materijala u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), najvjerovatnije početkom sljedeće godine u New Yorku u zavisnosti od pandemije koronavirusa.

“Meni iskreno više znači lično na privatnom planu jer sam odrastao čitajući te magazine kao dijete, tinejdžer i sada dočekam da 20 i nešto godina poslije dobijem tu nagradu i osvanem u tom magazinu. Meni to stvarno mnogo znači na privatnom planu, a svakako i na profesionalnom zato što sam pored svih obaveza koje imam, projekata u nizu, dobio još toliko obaveza i ponuda da stvarno više ne mogu ni stići, tako da već moram da odbijam”, rekao je Paspalj.

Ekipi Anadolu Agency (AA) koja ga je posjetila u njegovom studiju u stanu u Banjaluci ispričao je da je istina da se teško može živjeti od muzike, ali da se on profesionalno sviranjem i snimanjem bavi od kada je završio srednju školu. Završio je Akademiju umjetnosti, nakon čega je i magistrirao, te radio kao viši asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Odselio se u Dubai gdje je radio kao profesor gitare u American School of Dubai i gdje je imao profesionalne ugovore sa bendovima.

“Uvijek sam mogao od toga živjeti, nije bilo lako u početku, ali kasnije je bilo u redu. Sada trenutno mnogo projekata imam. To se sve sada obavlja online, snimanje u studijima, radim za jednu londonsku kompaniju JTC Guitar, to je jedna od najvećih online learning communities u svijetu. Za njih dizajniram lekcije, MasterClass-ove. Zatim, imam privatne časove sa studentima sa svih strana svijeta Perua, Brazila, SAD, Kanade, Njemačke i razna snimanja, projekte, prezentacije, neki endorcementi, tako da može se trenutno. To je vrlo bitno što se sada mnogo toga može odraditi online zbog ove trenutne situacije kada nema živih nastupa”, ispričao je Paspalj.

Na pitanje da li mu nedostaju nastupi uživo odgovorio je:

“Meni lično mnogo nedostaju, jer sam prethodnih pet godina u Dubaiju nastupao šest dana sedmično, pet godina zaredom, 11 mjeseci u godini. Znači preko 1.500 nastupa profesionalnih ugovora. Nastupalo se svako veče i to je 13. marta prošle godine samo stalo i od tada apsolutno niti jedan. Tako da mi mnogo nedostaju jer sam bukvalno pet godina živio žive nastupe svaki dan u sedmici, osim nedjelje. Nekada i dva puta dnevno”.

Komenatrišući epidemiološke mjere kojima su zabranjeni nastupi uživo Paspalj je rekao da nije stručan da kaže koliko su opravdane, ali da bi se morao pronaći kompromis. Navodi da kada se pogledaju neke druge djelatnosti koje rade nesmetano, a koje isto tako mogu da dovedu do rizika od zaraze trebalo bi napraviti jednako za sve, odnosno ili napraviti restrikcije i u mnogim drugim djelatnostima koje nisu neophodne kao i muzika uživo ili i u toj oblasti popustiti mjere uz kontrolu.

“Počeo sam kao tinejdžer, čak i relativno kasno, između 13 i 14 godina. Onako slušajući naletio sam na neke kasete, snimke gitarista, tada nisam imao pojma i bukvalno sam se fascinirao sa tim i odlučio sam da moram da počnem da sviram gitaru i tako počeo sam svirati, prvo više onako iz zabave da bi to preraslo u nešto stvarno ozbiljno kada sam upisao muzičku školu. Završio sam zatim Akademiju i prosto nastavio se sa tim baviti cijeli život”, ispričao je Igor Paspalj.

Za sve one koji žele da nauče svirati gitaru Paspalj kaže:

“Sada je bar vrlo jednostavno doći do bilo kakve instruktivne literature i bukvalno šta god neko želi može naučiti vrlo jednostavno. Sve je dostupno na dva klika You Tubea ili tri klika nekog sajta poput ovog JTC. Jedino što bih im savjetovao jeste da se paze distrakcija interneta”.

Pojasnio je da koliko god je internet olakšao mogućnosti da neko nešto brže nauči i brže napreduje, toliko je problem izdvojiti četiri do sedam sati dnevno i vježbati gitaru neometano.

Dodao je da je imao sreću u nesreći, da iako nije bilo toliko dostupnog materijala, nije bilo ni toliko distrakcija, pa se mogao više posvetiti instrumentu.

Kaže da postoje teorije o tome da bi se dostigao majstorski nivo potrebno je 20.000 do 40.000 sati vježbanja ukupno. Međutim, misli da to nema nikakve veze, jer je riječ o individualnoj stvari i neko brže napreduje. Naglasio je da je za one koji žele da postanu virtuozi na gitari u svakom slučaju bolje da vježbaju što više.

Rekao je da je na početku vježbao šest do osam sati dnevno, da to kasnije nije bilo moguće zbog drugih obaveza ali da se uvijek trudio da što više vremena provodi s gitarom. Sada ne vježba kao prije, više svira, jer kada radi provodi vrijeme sa gitarom, komponuje i istražuje.

Govoreći o planovima za budućnosti, osim snimanja u SAD, planira da nastavi da radi kao i do sada, za JTC, da drži privatne časove, realizuje projekte sa raznim bendovima. Dodaje da nastavlja raditi kao što je i radio samo u malo većoj mjeri jer ima više ponuda nego ranije.

Komentari

Autor: Gorana Jakovljević

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.