SHOWbuzz

kršenje autorskih prava

Heineken mora isplatiti Goranu Bregoviću preko 80.000 eura

25/11/2019

Heineken je muziku koristio u sklopu marketinške kampanje "Karlovačko live 2007"

Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je presudu po devet godina staroj tužbi kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivare, odnosno Heineken, zbog neovlaštenog korištenja njegovih muzičkih djela.

Prema presudi, koju je prošle nedjelje potvrdio Visoki trgovački sud, Hajneken će Bregoviću morati da isplati 600.000 kuna (80,7 hiljada eura) plus zatezne kamate, prenosi portal Seebiz.

Naime, sud je utvrdio da je Heineken, koji je vlasnik Karlovačke pivare, bez odobrenja autora koristio autorsko muzičko djelo Gorana Bregovića “Bitanga i princeza”.

Heineken je muziku koristio u sklopu marketinške kampanje “Karlovačko live 2007”, a pjesmu su preradili, odnosno sinhronizovali u TV i radio spot i postavili reklamni sadržaj na zvaničnu internet službenu stranicu karlovačko.hr. Na taj način su, zaključio je sud, povrijedili vlasničko pravo autora.

Bregović je zbog povrede autorskog prava tužio i za druge pjesme koje su bile javno izvođene u okviru kampanje “Karlovačko live 2007.” od 1. novembra do 31. decembra te godine, ali je sud taj zahtjev odbio.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.