SHOWbuzz

jedna od najvećih

Holivudska diva danas je zakoračila i osmu deceniju života

22/06/2019

Na audiciji za snimanje filma King Kong bila je odbijena zbog nedovoljno atraktivnog izgleda

Holivudska diva Meryl Streep danas slaviti 70. rođendan. Ova višestruko nagrađivana glumica za prestižnu filmsku nagradu Oscar nominirana je čak 19 puta, a osvojila ga je čak tri puta.

Streep je rođena 1949. godine u New Jerseyju, a odrasla je s roditeljima i dvojicom braće. Odrasla je u Bernardsvilleu, a školovala se na Vassaru i Yaleu.

U svom prvom filmu ‘Julia’ (1977.) igrala je sporednu ulogu, no već je u svom idućem filmu, ‘Lovac na jelene’ (1978.) zaradila svoju prvu nominaciju za Oscara. Već iduće godine u filmu ‘Kramer protiv Kramera’ osvojila je ‘zlatni kipić’ za najbolju sporednu ulogu. Krunom njene bogate karijere mnogi smatraju ulogu u filmu ‘Sofijin izbor’ (1982.) kada je dobila nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu. 1978. postala je vlasnica nagrade Emmy za mini-seriju ‘Holokaust’.

Na audiciji za snimanje filma King Kong bila je odbijena zbog nedovoljno atraktivnog izgleda.

– Producent je pitao svog sina na italijanskom ‘Zbog čega si mi doveo ovu ružnu curu?’, a ja sam mu na italijanskom odgovorila ‘Oprostite što nisam dovoljno lijepa da glumim u ‘King Kongu’ – ispričala je.

U osamdesetima Streep se pojavila u mnogo filmova od kojih su najpoznatiji: ‘Žena francuskog poručnika’, ‘Moja Afrika’, ‘Plač u tami’ i ‘She-Devil’.

U idućem desetljeću pojavila se u filmovima ‘Postcards from the Edge’, ‘Smrt joj dobro pristaje’ i ‘Marvinova soba’, a njena najzapaženija uloga 90-ih svakako je uloga Francesce u filmu Clinta Eastwooda, ‘Mostovi okruga Madison’.

Streep se 2002. godine pojavila u filmu ‘Adaptacija’, 2008. predstavljala je lik Donne u mjuziklu ‘Mamma Mia!’, a već 2012. godine dobila je Oscara za ulogu Margaret Tacher u filmu ‘Željezna lady’.

Meryl Streep petnaest puta nominirana je za Oscara za najbolju glavnu ulogu, a među rijetkima je koji su ih dobili tri.

Osim toga, ona je osvojila nevjerovatnih osam Zlatnih globusa, a za isti je nominirana čak 28 puta.

Glumica je bila zaručena za glumca Johna Cazalea, sve do njegove smrti, a 1978. udala se za kipara Dona Gummera s kojim ima četvero djece.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.