Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ida Prester

Hrvatska pjevačica na crveni tepih došla s natpisom #stopfemicide i Nizama

Ida Prester Nizama
FOTO: TV N1 / F. Z.

Prester je pjesmu napisala 24 sata nakon strašnog zločina u Gradačcu

Hrvatska pjevačica Ida Prester posvetila je pjesmu ubijenoj Nizami Hećimović, a večeras je i na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala poslala i snažnu poruku.

Prester se večeras na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala pojavila sa napisima “Stop femicide” i “Nizama”.

Podsjetimo, Prester je pjesmu napisala 24 sata nakon strašnog zločina u Gradačcu.

“Posljednja 24 sata pisala sam ovu pjesmu, podstaknuta horor pričom o ubijenoj ženi u Gradačcu. Nasilje je svuda oko nas, ne smanjuje se, nego povećava, posebno prema ženama. Svakih desetak dana čitamo o novim žrtvama stradalima od ruku svojih partnera. Šta možemo? Kako zaštititi te žene, ranjene, uplašene, u panici? Kako obuzdati taj talas agresije povrijeđenog ega koji vodi u (auto)destrukciju? Nemam odgovor. Mogu samo napisati pjesmu za posvetu. Proći će još mjeseci dok se ovo pošteno snimi, smiksa, uobliči.. bilježim trenutak prve ideje. Nadam se da ćemo je uskoro zajedno pjevati na koncertima i napraviti štit od naših tijela”, napisala je Ida uz video u kojem pjeva novu pjesmu.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović, ubica iz Gradačca, prije nego što je izvršio samoubistvo uživo se javio na Instagramu nakon stravičnih ubistava koji je počinio. Ubio je troje ljudi i troje ranio.