Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"povlačim se"

Hrvatski reditelj: Pijan i drogiran sam uznemiravao kolegice. Žao mi je, liječim se

dalibor matanić reditelj
dalibor matanic
Dalibor Matanić

Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumijevanje s obzirom na to da sam na liječenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao

Nakon što se posljednjih sedmica u glumačkim kuloarima počelo sve glasnije pričati o optužbama za seksualno uznemiravanje na račun poznatog hrvatskog reditelja Dalibora Matanića, on se oglasio na društvenim mrežama te se ispričao zbog neprimjerenih postupaka i otkrio da se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje.

Objava je stigla baš kada je Večernji list objavio članak o tome da je Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove.

“Kajem se”, objavio je uz fotografiju.

“Prijavio sam se u ustanovu za liječenje”

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Drage kolegice i kolege, prijateljice i prijatelji. Stvarni i virtualni. Možda ste primijetili da sam nestao s društvenih mreža. Međutim, danas sam se vratio samo kako bih vam ispričao svoju priču, jer puno je verzija ovih dana, a volio bih ipak da čujete moju stranu.

Više od 20 godina brinem na setu da žene imaju mir toliko potreban za glumačku koncentraciju i zato većina glumaca i voli raditi sa mnom jer ne dopuštam nikakva uznemiravanja, čak sam znao dati i otkaze onima koji ne bi poštovali mir glumica i ostalih saradnica. Kako to obično biva, znao sam svaki detalj u kadru kojeg bi snimao, no pritom lično nisam bio svjestan detalja svog ponašanja…

Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode..

Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga.

“Posao je užasno stresan”

Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava.

Volio bih prije svega da u ovome budem primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivom terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje.

Dijelu žena već sam se lično ispričao i molio za oprost. Nastavit ću to najponiznije i s punim respektom raditi tokom liječenja.

Priznajem svoje pogrešne postupke, ali apeliram na medije da se zbog zaštite moje porodice, ne nadodaju priče i da se svakako priča na adekvatan način obradi i provjeri te ne miješa s drugim slučajevima. Moja žena i troje djece smo humanistički odgojeni, mi ne znamo mrziti, mi ne zamjeramo onima koji su nas drugi dan zbog mojih grešaka, odmah ostavili bez posla, stekli smo neke nove lijepe prijatelje koji su spremni pomoći. Najbitnije u svemu ovome je da sam ja u potpunosti osvijestio da je to što sam radio neprihvatljivo, tog nisam bio svjestan i nisam razumio svoju poziciju na ispravan način. Nema opravdanja za greške koje sam počinio, predan sam radu na sebi kako se takvo ponašanje i postupci ne bi nikada ponovili.

Spreman sam snositi posljedice, suočiti se s problemima koje imam, ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj porodici, koja s ovim nema ništa.

Napravio sam puno umjetničkih uspjeha za ovu zemlju, ali vjerujte mi da bi iste sekunde sve to mijenjao samo da sam na trenutak bio bolji muž, bolji otac i manje povrijedio druge…

Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumijevanje s obzirom na to da sam na liječenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao.

Hvala svima, naročito glumcima na iskrenoj podršci.”

“Mataniću smo otkazali saradnju. Neke stvari su teško oprostive”

Producent Nebojša Taraba potvrdio je za Index da je Daliboru Mataniću otkazana saradnja na velikoj evropskoj koprodukciji Greater Adria nakon optužbi za seksualno uznemiravanje kolegica što je reditelj na kraju i sam priznao.

“Jest, otkazana mu je saradnja na Greater Adriji. Mi reagiramo na opravdanu sumnju, stav naše produkcijske kuće je vrlo jasan. Mi smo producenti koji su radili Šutnju i naš stav prema bilo kakvom obliku zlostavljanja, pogotovo žena je vrlo jasan. What we preach is what we live. U međuvremenu je Dalibor Matanić kroz svoju ispriku potvrdio da su naše sumnje bile opravdane i da smo povukli pravi potez”, rekao je Taraba za Index

O čemu je riječ?

Posljednjih sedmica u kuloarima se pričalo da su Daliboru Mataniću otkazane brojne suradnje zbog optužbi za seksualno uznemiravanje kolegica. Navodno je među njima bila i kampanja HDZ-a. Reditelj se dugo nije oglašavao ni na društvenim mrežama, a zatim se saznalo i da se prijavio na liječenje od ovisnosti.

Drage kolegice i kolege, prijjateljice i prijatelji. Stvarni i virtualni. Možda ste primijetili da sam nestao s…

Posted by Dalibor Matanic on Friday, April 5, 2024