Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iznenada umro Chris Cornell, pjevač Soundgardena i Audioslavea

Chris Cornell

Chris Cornell, koji se proslavio kao pjevač Soundgardena, a kasnije i grupe Audioslave, iznenada je preminuo u 52 godini, potvrdili su njegovi predstavnici.

U saopštenju za Associated Press, Brian Bumbery rekao je kako je Cornell umro u srijedu navečer u Detroitu, a njegovu smrt nazvao je “iznenadnom i neočekivanom” te je dodao kako je njegova porodica u šoku. U saopštenju se navodi i da će porodica sarađivati s medicinskim istražiteljem kako bi utvrdili uzrok smrti, ali su zamolili i za privatnost, piše The Telegraph.

Američki pjevač bio je jedan od začetnika grungea u Seattleu devedesetih gdje je formirao grupu Soundgarden, poznatu po singlovima Black Hole Sun i Spoonman za koje je osvojio Grammyje.

Imao je raspon glasa od četiri oktave te je nastavio praviti muziku i nakon što se Soundgarden raspao 1997. godine (okupili su se ponovo nakratko 2010.) 2001. Cornell je formirao supergrupu Audioslave, na čijem je čelu bio s bivšim članovima benda “Rage Against the Machine” Tomom Morellom, Timom Commerfordom i Bradom Wilkom.

Uz sve to, paralelno je razvijao i uspješnu solo karijeru. Posljednji album “Higher Truth” objavio je 2015. godine, a prošle godine nastupio je u zagrebačkom Lisinskom gdje je održao koncert za pamćenje.