Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eden golan

Izraelskoj predstavnici dozvoljeno da se takmiči na Euroviziji

eden golan
Foto: X
Eden Golan

Na Islandu je pokrenuta i peticija kojom se traži da Izraelu bude zabranjeno učešće na Evroviziji u maju ove godine

Predstavnici Izraela bit će dozvoljeno da se takmiči na Evroviziji 2024. nakon izmjene teksta pjesme, potvrdili su organizatori.

Eden Golan će predstavljati Izrael na ovogodišnjem takmičenju u Švedskoj u maju, piše BBC.rs.

Pjevačica je izabrana, iako se od organizatora najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi zahtijevalo da Izraelu ne bude dozvoljeno da učestvuje zbog rata u Gazi.

Žuta značka

Ona je izjavila da pjesmu posvećuje grupi izraelskih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Nastupila je sa žutom značkom u znak podrške taocima, a na bini su bile postavljene prazne stolice kao omaž nestalima.

Nakon njenog nastupa muzičari u nekoliko zemalja pozvali su da se Izrael suspendira, jer se njena pjesma „Octobar rain“ odnosila na napade Hamasa i krši pravila o političkoj neutralnosti.

Izraelski javni emiter je pristao da izmijeni pjesmu te će izraelska predstavnica nastupiti pod nazivom Hurricane.

Iz Evropske radiodifuzne unije (EBU) potvrdili su da se “zvanična prijava izraelske predstavnice smatra kvalifikovanom da može da se takmiči na takmičenju za pjesmu Evrovizije u maju”.

– Upravni odbor je donio odluku da prihvati pjesmu Hurricane za predstojeće takmičenje nakon pažljivog pregleda teksta. Ustanovljeno je da numera ispunjava neophodne kriterije za učešće u skladu s pravilima konkursa – navodi se u saopćenju EBU.

Šta je bilo sporno u tekstu

Izraelski emiter Kan ranije se obavezao da neće mijenjati tekst, ali je predsjednik Izraela Isak Hercog rekao da se izvrše neophodna prilagođavanja, kako bi se osiguralo da Eden Golan može da učestvuje.

Ko je sve potpisao peticiju da se Izrael ne takmiči

Na Islandu je pokrenuta i peticija kojom se traži da Izraelu bude zabranjeno učešće na Evroviziji u maju ove godine.

Peticiju je potpisalo oko 10.000 ljudi, što je tri posto stanovništva zemlje.

Ako Izraelu bude dozvoljeno da nastupi, Island bi trebalo da se povuče, navodi se u peticiji.

Potom je više od 1.400 finskih profesionalnih muzičara u januaru potpisalo peticiju kojom traže da se Izraelu zabrani učešće na ovogodišnjoj Evroviziji zbog, kako su naveli, “ratnih zločina” nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Ako Izrael ne bude isključen iz takmičenja, oni traže od javnog emitera Ile da povuče prijavu Finske za najveće evropsko muzičko takmičenje, čiji će domaćin ove godine biti švedski grad Malme.

Tada su optužili Ile za dvostruke standarde, navodeći da je među prvima tražio zabranu Rusije posle njene invazije na Ukrajinu 2022.

Dan nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine, predstavnik finskog javnog emitera Vile Vilen rekao je da je napad Moskve “suprotan svim vrijednostima koje zastupaju Ile i drugi evropski emiteri”.

Organizator Evrovizije je ubrzo potom zabranio Rusiji učešće da se takmiči.

Vilen sada kaže da situacija u Izraelu i u Pojasu Gaze “nije sasvim ista” kao ruska agresija na Ukrajinu.

– Koliko god da je užasan, to nije rat kakav je Rusija pokrenula protiv Ukrajine – rekao je on za finski tabloid Ilta-Sanomat prošlog mjeseca.

Muzičari u Norveškoj i Danskoj napisali su slična pisma, dok su švedski pop muzičari i pjevači optužili Izrael za ratne zločine.

– Dozvoljavanje učešća Izraelu podriva ne samo duh takmičenja već i cjelokupnu misiju javnog servisa – napisali su oni.

Prije nego što je izabran da predstavlja Veliku Britaniju, Oli Aleksander je također podržao izjavu u kojoj optužuje Izrael za genocid.

Poređenja ratova i sukoba

Izraelski zvaničnik je potom britanskom listu Telegraf rekao da su te tvrdnje “apsurdne” i optužio Aleksandra i njegove kolege potpisnike za “antiizraelsku pristrasnost”.

Organizatori Evrovizije su se do sada odupirali pozivima za isključenje Izraela, rekavši da su situacije u Ukrajini i Gazi različite.

– Poređenja ratova i sukoba su složena i teška i, kao nepolitička medijska organizacija, mi ne možemo da povlačimo paralele – rekao je za Njujork tajms Noel Karan, generalni direktor Evropske radiodifuzne unije.

Međutim, dodao je, na Evroviziji se ne takmiče vlade.

Uprkos pozivima da se Izrael isključi, ova zemlja je na kladionicama trenutno peti favorit za pobjedu, a očekuje se da dobije još veću podršku.

Predstavnica Izraela Eden Golan rekla je da se nada da će prenijeti pozitivnu poruku na takmičenju u Švedskoj.

– To mi je san, posebno ove godine, kada moje učešće ima još veće značenje, a to je da pokažemo cijelom svijetu ko smo zaista i da za tri minute na sceni predstavimo našu zemlju i pokažemo našu emociju i našu snagu i poruku našeg naroda – da smo ovdje, zauvijek, zajedno – rekla je Golan.