Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedina industrija u kojoj žene zarađuju mnogo više od muškaraca

710

Muški modeli su plaćeni 75 posto manje u odnosu na žene te je stoga modna industrija jedna od rijetkih u kojoj žene zarađuju mnogo više od muškaraca, piše BBC.

Za učešće u velikom showu ženski modeli budu plaćeni i do 40.000 funti, dok muškarci u prosjeku dobiju oko 10.000 funti.

“Mislim da to nije fer prema muškarcima. Jedan od razloga zašto su žene više plaćene jeste činjenica da direktori kompanija koje naručuju reklame tvrde da žene troše mnogo više na određene proizvode. Ali mislim da se i to mijenja. Sve je više muškaraca u reklamama za različite proizvode, jer danas muškarci također vode mnogo računa o svom izgledu“, rekla je Elizabeth Rose, menadžerica brojnih muških modela koja je ranije sarađivala sa Naomi Campbell i Cindy Crawford.

Najplaćeniji model u svijetu je Gisele Bundchen koja je prošle godine zaradila 34 miliona funti, navodi Forbes. S druge strane, najplaćeniji muški model bio je Sean O'Pry koji je zaradio 1,1 milion funti.

“Deset najplaćeniji ženskih modeal u svijetu su milionerke, dok samo trojica muškarca zarađuju više od milion funti“, istakla je Rose.