Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijera u Cannesu

Jennifer Lawrence potajno je radila na dokumentarcu o talibanima

Foto: Screenshot/ YouTube
Jennifer Lawrence

Bread and Roses je dokumentarac o tri žene koje žive u ratom razorenoj regiji. Prikazuje kako se njihovi životi mijenjaju nakon što 2021., poslije pada vlade, vlast u Afganistanu preuzmu taliban

Jennifer Lawrence radila je u potpunoj tajnosti na dokumentarcu o talibanima naziva Bread and Roses. Novi film snimila je produkcijska kompanija Excellent Cadaver koju su osnovale Lawrence i njena prijateljica Justine Ciarrocchi. Snimljen je u Afganistanu i imao je premijeru na filmskom festivalu u Cannesu.

Bread and Roses je dokumentarac o tri žene koje žive u ratom razorenoj regiji. Prikazuje kako se njihovi životi mijenjaju nakon što 2021., poslije pada vlade, vlast u Afganistanu preuzmu talibani. Iako su se mnogi građani pokušali pobuniti protiv toga, talibani su brzo preuzeli kontrolu i nametnuli stroga vjerska pravila, koja uključuju isključivanje žena iz mnogih aspekata javnog života, poput obrazovanja, prenosi Index.hr.

Budući da je većina univerziteta i škola zatvorila vrata za žene, one koje su ostale pokušale su protestovati i osnovati tajne škole. Bread and Roses uključuje snimke žena koje uče u podrumu bez prozora, a jedna snimka prikazuje ženu koja se hrabro sukobljava s policijom. Dokumentarac se fokusira na svakodnevicu ovih žena dok se prilagođavaju novom životu u Kabulu.

Afganistanska redateljica Sahra Mani uspjela je dokumentirati mučne sedmice nakon kolapsa demokratije u zemlji, a Lawrence i Ciarrocchi su preuzele uloge producentica.

“Srce mi je tako brzo kucalo dok sam gledala kako te žene prkose talibanima. Ovu stranu priče ne vidite na vijestima i zato su priče tih žena toliko važne”, rekla je Lawrence za BBC.

Iako je film skrenuo pažnju na žene u Afganistanu, Lawrence je priznala da se još uvijek osjeća bespomoćno u vezi s tom situacijom.

“Ovoj priči nema kraja i osjećate se prilično bespomoćno kada razmišljate kako išta učiniti u vezi s tim”, zaključila je.