Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"FEST"

John Malkovich i Goran Bogdan nagrađeni u Beogradu

john malk

U prepunoj Kombank dvorani dodjeljena su priznanja, a za najbolji film u glavnom takmičarskom programu proglašen je ‘Nevidljivi život’ Karima Aïnouza

Muzičko-scenskim performansom ‘Muzički kritičar’ u izvedbi slavnog glumca Johna Malkovicha kojem je uručena nagrada ‘Beogradski pobjednik’, svečano je sinoć završen 48. FEST u Beogradu.

“Hvala vam što ste me primili, napokon sam stigao u Beograd. Mislim da nisam napravio ništa tokom svoje karijere da bih zaslužio bilo kakvo priznanje, jer mislim da sam imao sreću u životu raditi sa sjajnim ljudima, glumcima, scenaristima, rediteljima. Zbilja je velika čast biti ovdje”, zaista je Malkovich.

U prepunoj Kombank dvorani dodjeljena su priznanja, a za najbolji film u glavnom takmičarskom programu proglašen je ‘Nevidljivi život’ Karima Aïnouza.

Nagradu za najboljeg reditelja odneo je Vaclav Mohul za film ‘Obojena ptica’, jer je ‘napravio iskorak iz svih trenutnih filmskih trendova i zakoračio u ekstrem’.

“Napravio je monumentalno umjetničko djelo, koje podsjeća na najveća remek djela sedme umjetnosti”, smatra žiri.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Goran Bogdan za lik oca u filmu ‘Otac’ Srdana Golubovića.

“Snagom svoga izraza, u ulozi poniženog čovjeka, s minimalnim vanjskim sredstvima i snažnom unutarnjom emotivnom ogoljenošću za lik Oca koji želi vratiti svoju djecu, Goran Bogdan dobiva nagradu”, objasnio je žiri.

Bogdan je kazao kako mu uloga mnogo znači, a nagradu je posvetio ‘kolegi, uzoru, Nebojši Glogovcu’.

Za najbolju žensku ulogu priznanje je dobila Trine Dyrholm za film ‘Dronningen/Queen of Hearts’, a za najbolji debi nagrađen je Filippo Meneghetti, reditelj filma ‘Nas dvije’.

Žiri novog takmičarskog programa FEST Fokus, koji su činili Momir Milošević, Dušan Zorić i Damir Šehanović, proglasio je najboljim filmom ovog programa ostvarenje Ivane Mladenović ‘Ivana grozna’.

Između ostalih nagrađen je i film ‘Mater’ hrvatskog reditelja Jure Pavlovića.

“Jako mi je drago što nagradu dobivamo na srpskom festivalu jer je bila velika srpska ekipa koja je radila na filmu, hvala im”, kazao je Pavlović.