SHOWbuzz

Iva Ilinčić

Još jedna mlada glumica javno progovorila o Aleksićevom zlostavljanju

19/01/2021

Glumica je godinama o ovome šutjela, a odlučila je progovoriti o svom slučaju i prijaviti Miroslava Mike Aleksića, nakon što je to učinila njena kolegica Milena Radulović

Glumica Beogradskog dramskog pozorišta Iva Ilinčić, koja je zajedno s još par djevojaka prijavila policiji učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za zlostavljanje, za Blic je iznijela svoju priču, prenose srbijanski mediji.

Ilinčić je za Blic otkrila da ju je prvi put seksualno zlostavljao Miroslav Mika Aleksić kada je imala 17 godina, a onda je uslijedio period pauze do 18. godine, kada se nasilje, prema njenim riječima, nastavilo.

– Prije nekih godinu dana prvi put sam sebi rekla: ‘Ne, Iva! Mika te nije čeličio za glumu, nije te kao glumicu testirao, nego te je zlostavljao. Veoma te je zlostavljao! I zlostavljao je mnoge druge. I zlostavljat će. Neće se nikad zaustaviti’. Nisam silovana, srećom nemam takvo iskustvo, ali jesam kontinuirano seksualno uznemiravana. Šest godina sam šutjela, negirala, nikome nisam govorila, doslovno nikome. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: ‘Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće me spremiti za surovi svijet redatelja, producenata’. Pravdala sam to, odbijala da prihvatim. Ignorirala sam. A onda sam priznala sebi, što je bio ogroman korak, rekla je Iva Ilinčić za Blic.

O zlostavljanju u školi nije se pričalo, čak ni između drugarica.

– Trajale su pripreme za prijemni. Izlazila sam iz Mikine kancelarije… Pogled mi se susreo sa djevojkom koja je ulazila u kancelariju. Znale smo obje, i ona šta sam ja prošla i ja šta nju čeka tamo, ali nismo pričale. Ona ni danas nije spremna – kaže Iva Ilinčić i dodaje da je trpjela jer joj je grupa bila veoma važna. Kako sama kaže, čak i nakon što je počelo zlostavljanje, neobjašnjivo, imala je povjerenje u Aleksića.

Navodi da je Aleksić “od malih nogu učio polaznike da se roditeljima ne priča o časovima, čak ni najboljoj drugarici, jer to je naša stvar”.

– Sada sa 24 mislim da sam bila dio neke sekte, tada nisam to razumjela. Mislila sam da je to ne druga porodica, već naša proširena porodica – navodi Iva Ilinčić.

Glumica je godinama o ovome šutjela, a odlučila je progovoriti o svom slučaju i prijaviti Miroslava Mike Aleksića, nakon što je to učinila njena kolegica Milena Radulović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.