Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako prevesti stihove Severinine pjesme na japanski jezik

severina2

Iako zvuči potpuno nevjerovatno, pjesme hrvatske pjevačice Severine Vučković, odnedavno Kojić slušaju se čak i u dalekom Tokiju. Dokaz za to je zgoda koju je prošle sedmice doživio Theo Šlogar, Hrvat koji studira u glavnom gradu Japana.

“Tokio, prošli tjedan. Dobijem ponudu od Japanke za predavanje srpskog jezika. Iznenađujuće samo po sebi, no… prvo predavanje, i žena me zatraži da joj prevedem na japanski ovu pjesmu. Umro sam od smijeha hahaha. Itko kuži što je pjesnik htio reći s metaforom: “šest mjeseci ti vrućina”? Nikako da to prevedem haha”, opisao je Theo na Facebooku što se dogodilo, uz fotografiju papira s pjesmom koji mu je Japanka dala.

theo

Poznavatelji Severininog opusa odmah su prepoznali njen hit “Gas gas”, iako su neki stihovi koje je zapisane imala Japanka potpuno krivi pa tako i taj “šest mjeseci ti vrućina”.

Theo je za Index.hr ispričao da se lekcija održala ovog ponedjeljka u jednom kafiću u tokijskom bogataškom kvartu Ginza.

“Žena je profesionalni pjevač u tokijskim barovima, pjeva pjesme Gorana Bregovića i još nekih autora čiji je soundtrack upotrebljiv za filmove”, ispričao je.

To pojašnjava zašto ju je privukao “Gas gas”, s obzirom na to da je Bregović jedan od autora pjesme uz Marinu Tucaković, Ljilju Jorgovanović i Ninu Ademovića, te je producent te pjesme.