japanski režiser

Kitano se vraća u Cannes sa samurajskim epom, ravnodušan prema uspjehu

Foto: Pixsell/Arhiv
Takeshi Kitano

Kitano, koji je stekao slavu kao komičar prije nego što je dobio priznanje kao režiser, rekao je u ekskluzivnom intervjuu da radi stvari na svoj način

Takeshi Kitano se vraća u Cannes sljedeće sedmice sa novim samurajskim epom, ali kultni japanski režiser rekao je za AFP da nastoji ostati “ravnodušan” prema uspjehu.

Kitano, koji je stekao slavu kao komičar prije nego što je dobio priznanje kao režiser, rekao je u ekskluzivnom intervjuu da radi stvari na svoj način.

– Ako dobijem priznanje u inostranstvu, sretan sam, ali želim da budem što ravnodušniji prema tome – rekao je u Tokiju pred odlazak na francuski filmski festival.

– Bio bih veoma sretan da nešto što sam snimio dobije dobre kritike. Ali to ne znači da ću pokušati da ugodim publici – kazao je on.

“Kubi” je njegov prvi dugometražni film u posljednjih šest godina.

Iako njegov najnoviji film, čija je radnja smještena u prošlosti, ima veći budžet od žestokih gangsterskih filmova po kojima je postao poznat, originalnost ostaje ključna za Kitana.

  • Mrzim biti pod uticajem drugih. Pokušao sam da ne gledam scene bitaka u Kurosavinim filmovima, kako ne bih bio pod njihovim uticajem. Ako su slične, vjerovatno smo imali iste ideje – rekao je Kitano.