Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zanimljiv odabir

Kojih pet glumaca slavni Steven Spielberg smatra najboljim svih vremena

spielberg ss

Spielberg je objasnio reditelju kako misli da je Jack Nicholson talentiran glumac, ali način na koji je odigrao ulogu Jacka Torrancea u Kubrickovom filmu bio je pretjeran i usporedio ga s japanskim Kabuki pozorištem u kojem su glumci jako stilizirani s dramatičnim kostimografijom i šminkom

Steven Spielberg jedan je od najomiljenijih reditelja u kinematografiji i sarađivao je s nekim od najboljih glumaca u ovom poslu. Leonardo DiCaprio, Tom Cruise, Liam Neeson i Whoopi Goldberg samo su neki od talenata s kojima je Spielberg radio na svojim filmovima, no nijedan od njih nije se našao na njegovoj listi omiljenih.

U jednom intervjuu Spielberg se prisjetio razgovora koji je vodio s kolegom rediteljem Stanleyem Kubrickom nakon što je gledao projekciju filma “Isijavanje” koji mu se baš i nije svidio.

Spielberg je objasnio reditelju kako misli da je Jack Nicholson talentiran glumac, ali način na koji je odigrao ulogu Jacka Torrancea u Kubrickovom filmu bio je pretjeran i usporedio ga s japanskim Kabuki pozorištem u kojem su glumci jako stilizirani s dramatičnim kostimografijom i šminkom.

Braneći Nicholsonovu izvedbu, Kubrick je tražio od Spielberga da navede svojih pet omiljenih glumaca svih vremena. Iznenađujuće, niko od glumaca s kojima je Spielberg sarađivao nije dospio na popis.

Spencer Tracy, Henry Fonda, Jimmy Stewart, Cary Grant i Clark Gable najbolji su glumci svih vremena prema ocjeni slavnog reditelja. Kad je Spielberg otkrio svoju listu, Kubrick ga je zaustavio i rekao: “Dobro, gdje je James Cagney na tom popisu?”

Spielberg mu je odgovorio kako je Cagney “visoko na listi”, no Kubrick je poentirao:

“Ah, ali on nije u vaših prvih pet. Vi ne smatrate Jamesa Cagneyja jednim od pet najboljih glumaca u svijetu, ali ja smatram. I zato je izvedba Jacka Nicholsona sjajna.”

Dakle, Kubrickova poanta je bila da samo zato što Nicholsonov stil glume u “Isijavanju” nije bio po Spielbergovom ukusu, to ne znači da je to loš film. Inače, Kubrickov omiljeni glumac, James Cagney, bio je poznat po svojim energičnim izvedbama koje su imale sličnosti s Nicholsonovom ulogom u “Isijavanju”.