Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komemoracija Glogovcu: Aplauz za pokojnog glumca na sceni JDP

nebojsa glogovac – komemoracija

Veliki broj prijatelja, kolega i poštovalaca, oprostio se danas od glumca Nebojše Glogovca na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a na početku je emitovano njegovo izvođenje monologa u drami “Hamlet”, javlja Anadolu Agency (AA).

Reditelj Srdan Golubović rekao je na komemoraciji da je uvijek bio zadivljen talentom Nebojše Glogovca i da nikada nije bilo potrebno da ponavlja scene i dodao da je za njega Glogovac bio najbolji glumac na svijetu.

“Opčinio me je. Talenat je bio satkan od istine. Istina je bila u čvrstini i suštinske ljudskosti hrabrosti, nježnosti. Naš heroj istine. Sve umije lud, nedostižan. Nedostažni heroj istine bio je najbolji glumac ikada. Za mene bio je najbolji glumac na svijetu. Zbogom, Glogi, najtalentovaniji prijatelju”, rekao je Golubović.

Reditelj Dejan Mijač rekao je da je Glogovac uvijek imao šta da kaže i da njegovom rastu nije bilo kraja, da je bio “uvijek nov, neponovljiv i drag svima”.

“Njegov talenat rastao je sve do trenutka kada ga ta prokleta bolest nije zaustavila. Ja to ne razumijem, nikako ne razumijem. Dragi moj, otišao si mlađi nego ikad i ostalo mi je da molimo gospoda da ti nađe tihi kutak u kome ćeš dosanjati svoj san. Zbogom Nebojša”, rekao je Miljač.

Glogovčeve kolege sa klase Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Sergej Trifunović i Nela Mihajlović izašli su na scenu i jedan za drugim se opraštali od glumca.

“Na klasi se nije postovljalo pitanje da li si ti taj, najveći, bilo je pitanje dokle ćeš odletjeti. Dotakao si nebesa šta god si radio. Očekivali smo to od tebe, ali nismo očekivali da će biti ovako kratko druže naš. Kad pomislimo šta si nam ostavio iza sebe u amanet nemjerljivo je. Ali, kad pomislimo na to koliko si nas zagrljaja, osmijeha i tvog društva lišio, imamo pravo da kažemo prerano je nije fer druže moj. Pokazao si nam kako da budemo oštri, svoji, pravedni”, rekla je Ninković.

“Stari moj sve mi nedostaje… S kim da dijelim, kome da kažem? Sam si i sam sam kume moj”, rekao je Ćetković.

Direktorka JDP Tamara Vučković -Manojlović na početku je pozvala sve da minutom šutnje odaju poštu Glogovcu.

“Bio je veliki, svi smo mi to oduvijek znali. Slijedio je svoj talenat. Bila je radost i privilegija slijediti svaki tvoj korak”, rekla je Vučković -Manojlović.

Glumac Marko Janketić pročitao je pismo režisera Slobodana Unkovskog koji je rekao da je odlazak Nebojše Glogovca “pomjerio zgradu JDP”, a da se Arena u Puli “nakrivila”.

Ansambl JDP na kraju je izašao na scenu i aplauzom ispratio Glogovca.

Na komemoraciji je emitovan i insert iz predstave “Hadersfild”, a onda je glumac Goran Šušljik nastavio scenu bez Glogovca.

U prvom redu komemoracije sjedila je porodica pokojnog Glogovca – otac, djeca, bivša supruga Mina Glogovac i supruga Milica Šćepanović.

Komemoraciji su među brojnim poštovaocima prisustvovale kolege – Dragan Bjelogrlić, Radoš Bajić, Vesna Čipčić, Tanja Bošković, Srdan Golubović, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, vlasta Velisavljević, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Branislav Trifunović, Aleksandar Berček, Dragan Mićanović, ali i umjetnik Vasil Hadžimanov i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Glogovac je rođen 30. avgusta 1969. u Trebinju, ali je djetinjstvo proveo u Pančevu.

Fakultet dramskih umjetnosti upisao je 1990. godine. Dobitnik je Zlatne arene u Puli.

Glumio je u mnogim filmovima i pozorišnim predstavama, među kojim “Hadersfild”, “Razbijeni krčag”, “Šine”, “Hamlet”, “Ustav republike Hrvatske”, “Bumerang”, “Ubistvo s predumišljajem”, “Klopka”…

Glogovac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju.