Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neće obnavljati ugovor

Kralj Charles odriče se imanja u Walesu od 1,4 miliona eura

Kralj Charles III. nakon krunidbe odlazi u pala?u
FOTO: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL

U novije vrijeme imanje su obnovili stručnjaci za velšku arhitekturu, koristeći tradicionalne metode i lokalne materijale

Kralj Charles (74) odriče se imanja u Walesu jer smatra da tamo više ne može boraviti kao prije, dok je bio princ.

Radi se o kući u Walesu čiji ugovor o najmu ističe krajem ljeta. Buckinghamska palača objavila je da je kralj početkom godine odlučio kako neće obnavljati ugovor.

Imanje Llwynywermod za Charlesa je kupilo Vojvodstvo Cornwall prije 16 godina, za 1,4 miliona eura. Broji tri spavaće sobe te kuću za kočije, a gleda na park od 40 hektara šume. Lokacija je služila kao dom njemu i Camilli (75) dok su posjećivali Wales te tokom turneja po državi.

Obnovljena je 2008. godine te su neki dijelovi preuređeni. Nakon krunidbe, vojvodstvo Cornwall prešlo je na princa Williama (40). Iako Charles voli to imanje, smatra da najam više nema smisla.

Lokalno stanovništvo često je viđalo kraljevski par u šetnji dok su boravili u selu, imali su s mjestom posebnu povezanost. Kuća ima zanimljivu prošlost – prvi je vlasnik bio William Williams u 13. ili 14. stoljeću, rod Anne Boleyn, druge žene kralja Henrika VIII.

U novije vrijeme imanje su obnovili stručnjaci za velšku arhitekturu, koristeći tradicionalne metode i lokalne materijale. Pomno je napravljen i vrt koji uključuje albertinske ruže i jasmin.

Tamo su preseljeni i javori koji su bili dio drvoreda na vjenčanju Kate (41) i Williama, 2011. godine. Iako mjesto ima niz emotivnih konotacija za novoga kralja, sada će se toga odreći, piše The Guardian.