Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Kraljica Elizabeta II otkazala proslavu 94. rođendana zbog pandemije

kraljica elizabeta

Britanska kraljica svoj rođendan slavi 21. aprila, a izvori bliski kraljevskoj porodici tvrde da kraljica ne želi nikakvo posebno slavlje za ovaj rođendan

Britanska kraljica Elizabeta II zbog koronavirusa (COVID-19) neće proslaviti svoj 94. rođendan na tradicionalnoj ceremoniji, kao što je to bila dosadašnja praksa, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode britanski mediji, kraljica je već zatražila da se ne održava tradicionalno ispaljivanje iz 21 puške na njen rođendan, smatrajući da to ne bi bilo pošteno prema ostatku zemlje koja se bori s pandemijom.

Ceremonijalno pucanje iz puški tradicionalno se održava na različitim lokacijama u Londonu, a kraljevska porodica tako obilježava posebne godišnjice, uključujući i svoje rođendane.

Britanska kraljica svoj rođendan slavi 21. aprila, a izvori bliski kraljevskoj porodici tvrde da kraljica ne želi nikakvo posebno slavlje za ovaj rođendan.

Ovo je prvi put u njenom 68-godišnjem stolovanju Velikom Britanijom da je kraljica tražila da se ne održava nikakva tradicionalna ceremonija povodom njenog rođendana.

Zatražila je i da se nacionalna zastava ne diže iznad vladinih zgrada ako će to izazvati neki problem.

Ministarstvo zdravstva je u subotu saopćilo da su u zemlji do sada od koronavirusa umrle 15.464 osobe.