SHOWbuzz

BBC

Kraljica Elizabetha obilježava 70 godina na tronu Velike Britanije

02/06/2022

Milioni se okupljaju na ulične zabave kojima se obilježava 70. godišnjica kraljičinog dolaska na tron tokom četverodnevnog prazničnog vikenda

Zvanična fotografija britanske kraljiice Elizabeth objavljena je uoči ceremonija kojima se obilježava njen platinasti jubilej. Portret, čiji je autor Ranald Mackechnie, snimljen je u predvorju dvorca Windsor i prikazuje kraljicu zadovoljnog izgleda kako sjedi na sjedalu s jastučićima do prozora u dvorcu koji je njezin dom posljednjih nekoliko godina. U daljini se vidi poznati okrugli toranj istorijske rezidencije.

U jubilarnoj poruci kraljica se zahvalila ljudima koji su organizirali dešavanja kojima se obilježava njen jubilej, navodeći da će “brojne sretne uspomene” biti stvorene.

– Nastavljam biti inspirisana dobrom voljom koja se iskazuje prema meni, i nadam se da će naredni dani pružiti priliku da razmislimo o svemu što je ostvareno u proteklih 70 godina dok gledamo na budućnost s vjerom i optimizmom – navodi kraljica u jubilarnoj poruci.

Milioni se okupljaju na ulične zabave kojima se obilježava 70. godišnjica kraljičinog dolaska na tron tokom četverodnevnog prazničnog vikenda.

Također se organizira niz zvaničnih dešavanja koja počinju današnjom vojnom paradom i završavaju se jubilarnim maršom u nedjelju kroz ulice Londona.

Tradicionalna parada Trooping the Colour kojom se obilježava kraljičin zvanični rođendan uključivat će više od 1.500 oficira i vojnika i 350 konja, kao i avione RAF-a koji je nadlijeću.

Devedesetšestogodišnjoj kraljici, čiji su problemi s pokretljivošću nedavno doveli do otkazivanja nekoliko javnih pojavljivanja, vjerovatno će se pridružiti ostali članovi kraljevske porodice na balkonu Buckinghamske Palate kako bi posmatrali dešavanja, prenosi BBC.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa gledat će paradu, iako se neće pojaviti na balkonu. Par, koji sada živi u SAD-u, imat će iz bivšeg ureda vojvode od Wellingtona pogled na paradu konjske garde, gdje će gledati kako princ Charles pregledava gardiste i oficira i pozdravlja ih umjesto svoje majke.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa doputovat će s djecom Archiejem (3) i Lilibet, koja u subotu puni godinu. Lilibet je kraljičin porodični nadimak.

Kraljičin sin princ Andrew, čije su kraljevske titule vraćene Kruni usred tužbe u SAD-u, neće biti prisutan.

Princ Charles i Camilla pridružit će se stanovnicima Albert Squarea na njihovoj jubilarnoj uličnoj zabavi.

Na službi zahvale u katedrali sv. Pavla u petak, ako kraljica dođe, koristit će drugi ulaz umjesto da se penje stepenicama.

Te večeri na BBC-jevom koncertu Party at Palace – postavljenom na tri pozornice ispred Buckinghamske palate – Diana Ross, George Ezra, Alicia Keys i Nile Rodgers zabavljat će uživo publiku od 22.000 ljudi i milionsku televizijsku publiku.

Kraljica Elizabeta II. najdugovječnija je britanska vladarica i nakon što je početkom februara obilježila 70 godina na prijestolju, od danas do 5. junacijela nacija slavi njen platinasti jubilej. Četverodnevnu svečanost obilježit će vojne parade, brojni koncerti, raskošne gozbe i svečane povorke u čast kraljici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.