Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar film festival

Krimi drama s elementima komedije “Balkanika” otvara 16. MOFF

moff fena

Pored “Balkanike”, u ovom dijelu programa bit će prikazano još jedanaest filmova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, i to – “Švedsko srce moje majke”, “Heroji”, “Jahači”, “4:2”, “Zbornica”, “Stric”, “Praznik praznine”, “Baci se na pod”, “Divljaci”, “Nekad smo bili ljudi” i “Vučje bobice”

Riječ je o krimi drami s elementima komedije iz takmičarskog dijela programa koja prati grupu ljudi koja ilegalno trguje ljudima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pored “Balkanike”, u ovom dijelu programa bit će prikazano još jedanaest filmova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, i to – “Švedsko srce moje majke”, “Heroji”, “Jahači”, “4:2”, “Zbornica”, “Stric”, “Praznik praznine”, “Baci se na pod”, “Divljaci”, “Nekad smo bili ljudi” i “Vučje bobice”.

Na MOFF-u četiri bh. dugometražna filma

Direktor MOFF-a Slaven Knezović podsjetio je kako je 16 godina iza festivala i da je to razdoblje na koje se mogu s ponosom osvrnuti te prisjetiti dobrih trenutaka, lijepih druženja i puno uzvanika koji su prošli kroz Mostar, poručivši kako MOFF nastavlja u tom duhu.

Napomenuo je kako su na MOFF-u ove godine tri filma iz BiH, plus jedan u koprodukciji sa Slovenijom, odnosno četiri bh. dugometražna igrana filma, navodeći kako to predstavlja skok u bh. kinematografiji, čemu pridonose razni filmski festivali koji se odvijaju diljem BiH.

Po njegovim riječima, ovogodišnji natjecateljski program obiluje velikim brojem glumačkih ostvarenja.

– Time će biti teži zadatak za ovogodišnji stručni žiri kojim predsjedava Dejan Dabić, filmski kritičar, autor animiranih filmova i umjetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, a članovi žirija su dr. sc. Branka Bešević Gajić, nagrađivana filmska i televizijska redateljica, umjetnica, producentica i scenaristica te Anila Gajević, osnivačica prve casting i talent agencije u BiH ‘Zona’ koja je danas postala vodeća agencija u jugoistočnoj Europi i šire – kazao je Knezović.

Oni će najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu Mostar film festivala “Stablo ljubavi”.

U dokumentarnom dijelu programa bit će prikazano šest ostvarenja: “Glumčina”, “To je Toma”, “Pjevaj mi pjesmu”, “Sarajevo Safari”, “Evo sada vidiš da može”, “Uskrs, grad i rokenrol”.

Također tri kratka filma upotpunit će ovogodišnji festival, a riječ je o filmovima “Olga”, “Majka” i “Do dna”.

Studentski filmovi – nezaobilazan dio Mostar film festivala

Nezaobilazan dio Mostar film festivala su i studentski filmovi gdje će biti prikazano desetak filmova studenata iz Banja Luke, Cetinja, Zagreba i Novog Sada.

U suradnji s akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival s ciljem promocije regionalne filmske umjetnosti s naznakom na filmsku glumu, cilj je doprinijeti i što boljem razvitku i afirmaciji mladih autora u svijetu filmske industrije, poručili su organizatori.

Ovogodišnji masterclass vodit će predavači glumac, redatelj i producent Dejan Aćimović te glumac Branko Janković.

– Masterclass radionice sigurno su jedan od najspecifičnijih programa na festivalu, koji je zamišljen kao radionica u kojoj bi respektabilni glumci iz regije čiji su filmovi u natjecateljskom programu festivala, te uvaženi filmski profesionalci radili u grupama s odabranim studentima glume na tehnikama glume, kao i na svim profesionalnim aspektima glumačkog poziva – naveli su organizatori.

Promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija”, autorice Anite Panić bit će održana u okviru festivala u subotu, 12. novembra, u 17.30 sati u maloj dvorani Kosače.

Ovo je njezina treća monografija nakon onih o glumcima Petru Kralju (1941.-2011.) i Mileni Dravić (1940.-2018.).

Arnerić je glumila u više od stotinu filmova, 40 predstava i ostvarila je međunarodnu karijeru. Igrala je u Italiji, u Francuskoj i Americi.

MOFF i ove godine okuplja vrijedne zaljubljenike u filmsku umjetnost

Mostar film festival i ove godine okuplja vrijedne zaljubljenike u filmsku umjetnost, stoga pozivaju mlade da im se priključe i postanu dio volonterske ekipe.

– Na poziv se mogu javiti svi zainteresirani za timski rad, filmsku umjetnost i dobru zabavu. Volonterima je osigurano besplatno gledanje filmova u slobodno vrijeme, kao i obroci, službene majice, preporuke za daljnje angažmane na budućim festivalima, te potvrda o volontiranju – poručila je članica Organizacijskoga odbora MOFF-a Ana Lasić.

Prodaja ulaznica za 16. Mostar film festivala počinje u subotu, 12. novemba, u Kosači.

Inače, ovogodišnje izdanje MOFF-a traje do utorka, 15. novembra.