Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kuća Grace Kelly u Philadelphiji otvara se za javnost

Grace-Kelly-House-NH-1

Kuća u kojoj je odrasla nekadašnja monegaška princeza i glumica Grace Kelly tokom 2018. otvorit će se za posjetitelje, rekao je za časopis People njezin sin, princ Albert od Monaca koji je prošle godine kuću kupio za 754.000 dolara.

Nakon renoviranja kuća će biti otvorena za kulturne događaje, a u njoj će biti smješten regionalni ured Zaklade princeze od Monaca te biblioteka. Albert je kuću obišao u oktobru prošle godine.

Kazao je da, s obzirom na to da je smještena u stambenoj četvrti, kuća nije zamišljena “isključivo kao muzej”.

Trokatnicu sa šest soba u kolonijalnom stilu 1935. izgradio je Albertov djed John B. Kelly, uspješni poslovni čovjek aktivno angažovan u političkom životu Philadelphije.

Grace Kelly je Philadelphiju napustila kad joj je bilo 20 godina. Glumu je studirala u New Yorku, a karijeru je počela kao fotomodel. 1949. je debitirala na Broadwayu, a prvu filmsku ulogu odigrala 1951.

Nova glumačka zvijezda zasjala je u filmu “Tačno u podne” (1952.), u kojoj joj je partner bio tada već poznati Gary Cooper, a u svjetsku ju je glumačku orbitu lansirao “Mogambo”, film Johna Forda s Clarkom Gableom i Avom Gardner.

Bila je jedna od omiljenih glumica kultnoga holivudskog redatelja Alfreda Hitchcocka.

Karijeru je prekinula 1956. kako bi se udala za monegaškog kneza Rainiera III. Poginula je 1982. u automobilskoj nesreći u Monacu.