SHOWbuzz

Jedan od najvećih hitova

Led Zeppelin dobio spor, “Stairway To Heaven” nije plagijat

10/03/2020

Led Zeppelin i Spirit nastupali su zajedno na turnejama nakon što je pjesma napisana, a Skidmore je ukazivao na to da ju je Page možda skladao pošto je uživo čuo pjesmu Tauru

Led Zeppelin je dobio dugogodišnji spor u pogledu autorskih prava, pošto je američki sud presudio da legendarni britanski rock band nije plagirao hit Stairway To Heaven, piše BBC.

Grupa je 2014. godine optužena da je ‘ukrala’ pjesmu Taurus američkog benda Spirit. Taurus je nastao 1968., tri godine prije nego što je napisan hit Stairway to Heaven.

Američki apelacioni sud u San Franciscu potvrdio je prvostepenu presudu iz 2016. godine kojom je utvrđeno da Led Zeppelin nije kopirao popularni instrumental iz pjesme.

Stairway To Heaven redovno se pojavljuje na listi najvećih rock hitova ikada napisanih, a slučaj je jedan od najdugotrajnijih u muzičkoj industriji. Da je utvrđeno suprotno, pjevač Led Zeppelina Robert Plant i gitarist Jimmy Page morali bi platiti milionske iznose odštete.
Pjesmu benda Spirit napisao je gitarist Randy Wolfe, poznat kao Randy California, koji je preminuo 1997. Tužbu je 2015. pokrenuo zastupnik pokojnoga Wolfea, Michael Skidmore, optuživši Planta i Pagea za krađu.

Led Zeppelin i Spirit nastupali su zajedno na turnejama nakon što je pjesma napisana, a Skidmore je ukazivao na to da ju je Page možda skladao pošto je uživo čuo pjesmu Taurus, prenosi Hina.

Proces je 2016. premješten na najviši sud na kojemu su svjedočili i Page i Plant. Porota je odbacila tvrdnje, donijevši odluku po kojoj pjesme “nisu slične”. No prizivni sud u San Franciscu je 2018. presudio da su u prethodnome sudskom procesu počinjene greške te je zakazao novo ročište. Panel od 11 sudija u ponedjeljak je, 9. marta donio konačnu presudu po kojoj Stairway To Heaven nije plagijat pjesme Taurus.

“Stairway to Heaven” pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva “Led Zeppelin IV”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.