Led Zeppelin opet na sudu zbog svog hita “Stairway to Heaven” (VIDEO)

led zeppelin

Američki apelacioni sud je naredio novo suđenje za rock grupu Led Zeppelin zbog optužbi da je njihova pjesma “Stairway to Heaven” plagijat. Bend je 2015. tužio Michael Skidmore, izvršitelj oporuke gitarista Spirita Randyja Californije tvrdeći kako su pjevač Robert Plant (70) i gitarist Jimmy Page (74) ukrali instrumental za svoj hit koji je poznat diljem svijeta.

Led Zeppelin je u junu 2016. oslobođen krivice te je porota u Los Angelesu istaknula kako grupa nije kopirala pjesmu “Taurus” benda Spirit. No trojica sudaca povjerenstva tog suda tvrde kako je to bila pogrešna presuda i slučaj se zato ponovno otvara. Skidmore je svojedobno rekao kako je možda napisao “Stairway to Heaven” nakon slušanja “Taurusa” dok su Led Zeppelin i Spirit bili zajedno na turneji.

– Ne osporavamo da je Led Zeppelin jedan od najvećih bendova u istoriji, ali njihovo plagiranje neizbrisiva je mrlja na njihovoj ostavštini – istaknuo je Skidmoreov advokat u mailu.

Dodao je kako je rock bend očito kopirao Spiritovu pjesmu koju je napisao njima dobro poznat muzičar Randy California.

Porota je na suđenju prije dvije godine donijela presudu nakon petodnevnog suđenja na kojem su članovi grupe, koji su pisali tekst sporne pjesme, Page i Plant svjedočili, rekavši da je njihova kreacija original.
https://www.youtube.com/watch?v=D9ioyEvdggk

Randy California, čije je pravo ime Randy Craig Wolfe, utopio se u 1997. u 45. godini života spašavajući svog tada 12-godišnjeg sina Quinna (33) kojeg je zahvatila jaka morska struja uz obalu Havaja. Uspio ga je izgurati iz mora, no muzičar sam nije isplivao nakon toga.

“Stairway to Heaven” pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva “Led Zeppelin IV”.