Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lorde otkazala koncert u Izraelu nakon poziva na bojkot

lorde

Novozelandska muzička zvijezda Lorde otkazala je svoj nastup u Izraelu zakazan za naredno ljeto, nakon poziva propalestinskih aktivista da to učini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dvostruka dobitnica Grammyja je u saopštenju navela da je trenutno najbolja odluka otkazati koncert u Tel Avivu zakazan za juni 2018. godine, koji je najavljen početkom ovog mjeseca.

Odluku je donijela nakon poziva aktivista globalnog Pokreta bojkota, deinvestiranja i sankcija (BDS).

Lorde se time pridružila umjetnicima poput Rogera Watersa, Lauryn Hill i Elvisa Costella koji su takođe otkazali nastupe u Izraelu u znak protesta zbog tretmana izraelskih vlasti prema Palestincima.

“Nisam preponosna da priznam kako nisam donijela ispravnu odluku u ovome”, istakla je Lorde misleći na prvobitnu odluku da održi koncert.

Njeno otkazivanje nastupa u Izraelu pozdravili su članovi pokreta BDS i Palestinske kampanje za akademski i kulturni bojkot Izraela (PACBI).

Izraelska ministrica kulture Miri Regev izjavila je kako se nada da će Lorde razmotriti svoju odluku.

“Lorde, očekujem da budeš čista heroina, poput naziva koji nosi tvoj prvi album. Da budeš čista heroina kulture, oslobođena od bilo kakvih vanjskih političkih razloga”, izjavila je Regev.

Povodom otkazivanja koncerta u Tel Avivu oglasili su se i organizatori, navodeći kako mladoj pjevačici “opraštaju”.