SHOWbuzz

Ljetno kino Coca-Cola

Mads Mikkelsen na 28. Sarajevo Film Festivalu

30/07/2022
Mads Mikkelsen / FOTO: SFF

Sarajevo Film Festival, 28. po redu, će biti održan od 12. do 19. augusta

Danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala. Na Festivalu će 14. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film “Lov”, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu.

Mikkelsenu će prije projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac je to priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona-virusa, nije mogao prisustvovati, saopćeno je iz SFF-a.

Mads Mikkelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac porijeklom iz Kopenhagena, svoju profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji.

Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimi drami DILER iz 1996. godine, prvom dijelu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn.

Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku KRV NA MOJIM RUKAMA: DILER 2.

Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Mads Mikkelsen je posebno poznat po ulozi u seriji HANNIBAL (2013-2015) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller. U seriji igra uspješnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr. Hannibala Lectera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa.

Za svoj rad je dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine.

Iste godine se pojavljuje i u ROGUE ONE: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA i u Marvelovom filmu DR. STRANGE. Godine 2017. je snimio triler pod nazivom ARKTIK, u kojem igra glavnu ulogu.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u maju 2018. Mikkelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa POLAR u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine.

U skorije vrijeme, Mads Mikkelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu JOŠ JEDNA RUNDA Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film 2021.

Sarajevo Film Festival, 28. po redu, će biti održan od 12. do 19. augusta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.