SHOWbuzz

Michael Moore u novom dokumentarcu uporedio Trumpa s Hitlerom

07/09/2018

Režiser Michael Moore uporedio je američkog predsjednika Donalda Trumpa s Adolfom Hitlerom u svojem provokativnom novom dokumentarnom filmu “Fahrenheit 11/9” koji je svjetsku premijeru imao u Torontu na Međunarodnom filmskom festivalu u četvrtak.

U dokumentarnom filmu se istražuje koje su snage pridonijele Trumpovoj izbornoj pobjedi u novembru 2016. te se povlače paralele s usponom Hitlera 1930-ih u Njemačkoj.

Bijela kuća zasad nije dostupna za komentar, navodi Reuters.

U filmu se, s jedne strane, preko videosnimki Hitlerovih skupova stavljaju Trumpove riječi, kao povijesni govori o usponu jakog muškarca na poziciju moći.

“Istražujemo kako smo dovraga došli do ovog nereda i kako da se izvučemo”, rekao je liberalni aktivist novinarima uoči prikazivanja filma. “On je (Trump) prisutan već duže vrijeme, a mi se već dugo ponašamo na isti način i kad se osvrnete unazad vidjet ćete kako su mu bili popločani putovi”, rekao je Moore.

Novi film poziv je Amerikancima na akciju, rekao je Moore, koji je dobio Oscara 2003. za dokumentarac o oružanom nasilju “Bowling for Columbine”.

“U ratu smo da dobijemo svoju zemlju nazad”, rekao je. “Svako ko ne razumije da se to događa bit će gorko razočaran u rezultate onoga što će se dogoditi sljedećih nekoliko godina s Donaldom Trumpom.”

“Fahrenheit 11/9” naziv je dobio prema ranim satima 9. novembra 2016., kad je republikanski kandidat Trump službeno proglasio pobjedu nad kandidatkinjom Demokratske stranke Hillary Clinton.

Trumpovu pobjedu Moore u filmu objašnjava rasprostranjenom pretpostavkom da će Clinton pobijediti, interesima elita, te američkim medijima koji su prednost davali populističkim Trumpovim obraćanjima javnosti.

Premijera dokumentarca odvijala se iste sedmice u kojoj je The New York Times objavio anonimnu kolumnu čiji je autor opisao “tihi otpor” Trumpu unutar njegove administracije, te u kojemu su objavljeni dijelovi nove knjige novinara Boba Woodwarda koji portretira Trumpa kao osobu sklonu impulsivnom donošenju odluka.

To slijedi nakon Mooreovog one-man showa na Broadwayu prošle godine u kojem je on kroz satiričku optiku govorio o Trumpu te poticao liberale da ogorčenost republikanskom političkom agendom preokrenu u otpor.

Film također obrađuje teme od masovne pucnjave u američkim školama do zagađenosti vode u Mooreovu rodnom gradu Flintu u Michiganu.

Na kraju premijere u Torontu, Moore se pojavio na sceni u društvu učenika floridske škole koji su vodili proteste za strožu kontrolu oružja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.